Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åpen Gelius i ny bok: Slik kom han gjennom kjærlighetssorgen

Gir ut ny bok om kjærlighetssorg og savn. 

NY BOK: Prest Einar Gelius gir ut boken «Tanker om kjærlighet, sorg og savn», som gir råd til mennesker som opplever kjærlighetssorg. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
NY BOK: Prest Einar Gelius gir ut boken «Tanker om kjærlighet, sorg og savn», som gir råd til mennesker som opplever kjærlighetssorg. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag slipper prest Einar Gelius sin niende bok, «Tanker om kjærlighet, sorg og savn». I boka gir han både råd til dem som opplever kjærlighetssorg, og råd om hvordan man kan unngå et brudd. Han deler også egne erfaringer, og er åpen om hvordan han selv har opplevd egne samlivsbrudd.

I boken skriver han blant annet at han føler skyld overfor dem han har sviktet og såret, fordi han ikke har klart å holde på forholdet.

- Det gjør vondt å bli anklaget for ikke å være anstendig og for å være mer egoistisk enn medfølende. Kanskje kjærligheten til meg selv har vært for sterk, slik at den har ødelagt for all den bekreftelsen og kjærligheten som er gitt meg, skriver Gelius i boka.

- En smertelig erfaring

Til Dagbladet utdyper han at han selv har vært opptatt av veldig mange andre ting ved siden av det å være kjæreste, og at det noen ganger har gått på bekostning av forholdet.

- Det er en smertelig erfaring. Man kan risikere at man sårer folk. Jeg skriver også et sted om det med skyldfølelse. Jeg har kjent på det, og jeg vet at andre også har kjent på det når de ikke har klart å være i en relasjon lenger, sier Gelius.

Han mener at egenkjærligheten alltid vil være en utfordring i et forhold.

- Det er en trussel mot forholdet at man ofte blir mer opptatt av seg selv i motsetning til relasjonen. Derfor er «tid» ofte et nøkkelord. Det er viktig å ha tid sammen og gjøre ting sammen, sier han.

håper den folkekjære presten at boken kan hjelpe andre med å sette ord på sorgen de føler, og hva de ønsker med livet sitt.

Vil gi håp

ÆRLIG: Einar Gelius forteller også om egne erfaringer. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix
ÆRLIG: Einar Gelius forteller også om egne erfaringer. FOTO: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

I boka skriver Gelius at det i Norge skjer det rundt 20 000 samlivsbrudd årlig. Han håper boka kan være med på å gi et lite håp til dem som er langt nede etter en slik opplevelse. I boka forteller han også åpent og ærlig om hvordan han selv opplevde å gå gjennom et brudd. Han skriver om hvordan han lå søvnløs de første månedene natt etter natt og hadde vondt i hjertet.

«Jeg tror ikke jeg har flere tårer igjen. Denne ubeskrivelige følelsen av hjelpeløshet og en slags desperasjon. Angeren og skyldfølelsen som gnager seg inn i marg og bein og som til slutt spiser deg opp innenfra», skriver Gelius.

- Ikke noe poeng å pakke det inn

Til Dagbladet sier han at han gjennom jobben sin som prest har møtt mange som bærer på en smerte i forbindelse med kjærlighetssorg, og at han har kunnet gjenkjenne seg i mye av den smerten. Han mener det er viktig å si noe om dette, som berører så mange mennesker.

- Det jeg skrev er jo sant. Så smertefullt er kjærlighetssorg. Det er ikke noe poeng å pakke dette inn, for det er faktisk så smertefullt. Det er det jeg hører folk si også, sier han.

Gelius forklarer at mange opplever kjærlighetssorg like sterkt som å miste et menneske ved dødsfall. Han mener vi må få mer åpenhet om dette, og håper boka, med alle sine råd, kan bidra til mer åpenhet.

Gjennom 30 års praksis har Gelius møtt mange par til samtale og veiledning, og flere av deres historier er med i boka.

Brukte teknikker

- Hvordan kom du selv gjennom kjærlighetssorgen?

- Jeg tror enhver sorg vil endre seg over tid, men jeg tror at dette er noe du kanskje aldri kommer helt over. Jeg brukte teknikker jeg har skrevet om i boka. Sorgen har noen faser og du må gå gjennom disse fasene, sier han.

Tidligere har Gelius blant annet gitt ut boken «Kunsten å feire bryllup» sammen med Pia Haraldsen, og i 2010 skapte han rabalder med boka «Sex i Bibelen». Gelius er mest kjent fra perioden som sokneprest i Vålerenga kirke i Oslo fra 1995 til 2011. Nå er han sokneprest i Lom i Gudbrandsdalen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!