+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Åpen hånd, ikke pansret neve

17. mai er det 190 år siden Torgslaget i Christiania. I dag kan det kaste lys over norsk politisk kultur, skriver Gudleiv Forr.

HURRA FOR SØTTENDE: Torgslaget i 1829 var dagen da hovedstadens borgere ble jaget av soldater gjennom byens gater for å hindre at de ropte «Hurra» for 17. mai. Slik er det heldigvis ikke i dag når barnetoget kommer smilende på Karl Johan. Foto: NTB Scanpix
HURRA FOR SØTTENDE: Torgslaget i 1829 var dagen da hovedstadens borgere ble jaget av soldater gjennom byens gater for å hindre at de ropte «Hurra» for 17. mai. Slik er det heldigvis ikke i dag når barnetoget kommer smilende på Karl Johan. Foto: NTB ScanpixVis mer

Få nordmenn under 50 år forbinder noe spesielt med Torgslaget i 1829. Men gjennom 1800- og store deler av 1900-tallet sto det i skolebøkene at Torgslaget var en viktig hendelse i landets historie. Denne dagen ble hovedstadens borgere jaget av soldater gjennom byens gater for å hindre at de ropte «Hurra» for 17. mai.

Bildet av militær vold mot det norske folk ble slik en del av det kollektive minnet i Norge, og et ledd i nasjonsbyggingen. I dag er dette et tilbakelagt stadium, og Torgslaget glemt av de aller fleste. Det har ikke lenger noen nasjonal symbolkraft, svenskene kan vi heller slå i langrennsløypene.

Derfor kan episoden på Stortorget i Christiania 17. mai 1829 heller settes inn i en historie om hvordan politiske spenninger løses innenfor den norske politiske kulturen. Da er det vel så interessant å studere hva som skjedde etter trefningen enn før og under. Men noe må med for å gjøre episoden forståelig.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.