Åpen om sorgen

Verdig og leseverdig om livskamp og selvmord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Kaja. 1988-2008

Cappelen Damm Bok: Intimitetstyranni? Ukebladstil? Snørr og tårer-journalistikk?

Et sted i anmelderen skjuler det seg en djevel som lengter etter å ta i bruk slike karakteristikker. Nære beretninger om sorg, basert på virkelige hendelser, er ikke intellektuelle nok for den kaldblodige ordslakter. Kanskje ville slike karakteristikker blitt tatt i bruk om boka «Kaja», hvis ikke det var for at Olav Gunnar Ballo er en sjangerbevisst og stilstikker forteller. Etter 235 sider med jakt på sentimentaliteten, legges kniven ned og erstattes av et hvitt, viftende lommetørkle.

Uflaks

Legen og SV-politikeren Olav Gunnar Ballo er Kajas far. Undertittelen peker presist mot bokas ytterpunkter og dreiepunkt: «1988-2008». 20 år gammel, etter mange års kamp mot spiseforstyrrelser og gyngende selvtillit, velger hun å avslutte sitt liv.

Kaja Bordevich Ballo var friskmeldt. Hun startet dagen med et «Oui, ca. va trés bien!», slik man gjerne gjør når man studerer fransk i Nice.

Ti over tolv handlet hun en penbukse på H&M. Åtte minutter på ett betalte hun tolv euro for en omfattende personlighetstest fra Scientologikirken, som konkluderte med at hun var egoistisk, usosial og unyttig. Noen timer seinere hoppet hun fra balkongen sin i fjerde etasje. Hvorfor?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer