- «Åpen post» har vært det morsomste

Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland er engasjert i fridagsavtale for prester og ny lotterilov, og hun ser fram til en stortingsmelding om dåpsopplæring. Men det morsomste hun har opplevd de første 100 dagene i statsrådstolen er å bli parodiert i «Åpen post». - Det er det jeg har ledd mest av, sier hun.

Svarstad Haugland gikk straks ut etter kyllingspøken og kritiserte «Åpen post»-redaksjonen: «Dette tyder på mangel på respekt og mangel på folkeskikk. Det er ikke alt det går an å spøke med,» uttalte hun og lovte å følge nøye med på sendingene framover.

Det har hun også gjort. Men folk som etter dette har fryktet sensur, må tro om igjen. Nå synes hun Bård og Harald reddet seg bra ut av det, selv om det gikk ut over både NRK-sjef John G. Bernander og henne selv. Bernander som kylling og henne selv i Bobbysocks' «La det swinge»-parodi.

- Hva er det morsomste du har opplevd på kulturfronten så langt?

- Oi..., ja, det jeg har ledd mest av er «Åpen post».

Genialt

- Men jeg er veldig glad for at Bernander gikk ut og beklaget innslaget både i forhold til Jagland og familien, og i forhold til TV2. Men måten de taklet det på etterpå - den var jo genial, det synes jeg, sier Haugland.

Hun synes både innslaget med Bernander og innslaget med henne selv var morsomme.

- Jeg satt og lo. Jeg synes de har en humor... det har stått på trykk at jeg har tenkt å følge dem nøye, og det vil jeg nok, men det er nok av helt andre grunner enn at jeg har tenkt å sensurere dem. Det er ikke min oppgave å gjøre det.

Haugland vil altså ikke drive sensurpolitikk, slik flere av hennes forgjengere i KrF har foreslått opp gjennom åra, både når det gjelder sensur av teater, film og bøker.

Godt mottatt

Da hun satte seg i statsrådstolen 19. oktober ble Valgerd Svarstad Haugland møtt med skepsis fra flere sentrale kulturpersonligheter, flere gikk ut og proklamerte sine bekymringer over at KrF fikk kulturministeren.

- Det er meg de ikke tåler, svarte hun i et intervju med Dagbladet.

- Har du blitt møtt med skepsis fra kulturlivet siden du tiltrådte?

- Når jeg reiser rundt og er med på ulike ting, så føler jeg faktisk at jeg blir ganske godt mottatt. Det er jeg jo takknemlig for.

- Ting på gang

- Hva har du fått til politisk i løpet av disse 100 dagene?

- Vi har lagt fram et budsjett som er bra. Jeg er ikke fornøyd med alt, spesielt når det gjelder kirkebiten, som er barbert i Stortinget. Vi er nødt til å følge opp «fridagsavtalen» med prestene. Jeg har også hatt en dialog med Lotteritilsynet. Det har vært en god del dialog i forhold til lovverket om spillehaller og automater. Og så synes jeg budsjettet på kultursiden er bra. Vi har mange ting på gang framover. Stortingsmelding om dåpsopplæring, en gjennomgang av lotteriloven, og vi må i gang med budsjettet for neste år. På mediefronten skal det redegjøres for digitalisering i Stortinget.

- Mange ulike felter, hvordan finner du tid?

- Jeg har mange flinke medarbeidere.

- Du får mye hjelp?

- Ja, det er klart det. Alle statsråder får mye hjelp.

Hobby på jobb

- Føler du at du har blitt bedre kjent med kulturlivet?

- Ja. Det synes jeg. Og ikke minst alle de institusjonene som ligger under Kulturdepartementet, både i forhold til Operaen, Nasjonalgalleriet, Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana, du har Riksarkivet og alle disse tingene. Jeg prøver så godt jeg kan å ha møter med dem og å få besøkt en god del av dem.

- Noe kultur utover de formelle sidene ved jobben?

- Jeg leser bøker og går av og til på kino. Jeg får med meg en del konserter og skal i operaen 2. februar. Jeg får en del invitasjoner som er lystbetont, så jeg får jo dyrket en del av hobbyene gjennom jobben.

- Så det blir ikke bare lesing av dokumenter?

- Nei, man må jo se hva som skjer i det virkelige livet.

BRA BUDSJETT: - Vi har lagt fram et budsjett som er bra. Jeg er ikke fornøyd med alt, spesielt når det gjelder kirkebiten, som er barbert i Stortinget, sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland.