Åpen Post kan få trøbbel

NRKs Åpen Post hadde det moro med grov dyremishandling sist onsdag. Dyrebeskyttelsen Norge vurderer nå å forfølge saken, men NOAH uttrykker forståelse for programmet.

- Vi har fått mange sterke reaksjoner på at Åpen Post hadde det moro med dyremishandling, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland Karlsrud i Dyrebeskyttelsen Norge.

- Vi vil nå granske dette nærmere, og se om det er grunn til å forfølge saken med NRK og eventuelt Pressens faglige utvalg (PFU).

- Det vi kan fastslå er at hvis innslagene på noen måte kan tolkes som oppfordring til dyremishandling, eller hvis dyr har lidd for det formål at videoer skulle spilles inn, så er dette i strid med loven, sier Kleveland Karlsrud.

Hun har ikke sett programmet selv ennå, men ut fra det Dyrebeskyttelsen har hørt stiller hun seg kritisk til innslagene med de lidende dyrene.

Når hun blir fortalt hva Bård Tufte Johansen oppgir som motiv for innslagene, stiller Kleveland Karlsrud seg litt mer sympatisk til dyreinnslagene i Åpen Post.

- Generelt synes jeg folk ofte reagerer veldig sterkt på ting på tv, i forhold til den dyremishandlingen de ser og finner seg i til daglig i verden omkring seg, sier hun.

Forståelse fra NOAH

- Det har vært sterke reaksjoner på programmet også her. Og vi er selvsagt helt klare på at dyrs lidelser ikke har noe som helst med humor å gjøre, sier leder i Organisasjonen for dyrs rettigheter, NOAH, Siri Marthinsen.

- Ironi kan være et godt virkemiddel for å appellere til følelser og intellekt. Men her har Åpen Post bommet. Dette var såpass på kanten at det kan bidra negativt i forhold til dyremishandling og dyrs rettigheter.

Marthinsen og NOAH vil likevel ikke fordømme Bård Tufte Johansen og Harald Eia for programmet. Etter å ha lest og hørt Tufte Johansens forklaring av motivene bak, velger Marthinsen å tro på at deres intensjoner for å vise dyremishandlingen var gode.

- Vi vil ikke foreta oss noe som helst i denne saken, så lenge Åpen Post har beklaget innslagene og lover å ikke sende slikt igjen, sier Marthinsen.

På spørsmål fra Dagbladet.no i går ville Tufte Johansen ikke love noe i den retning. På nettsidene til Åpen Post har han imidlertid forklart og beklaget innslagene, og lovet å ikke sende slikt igjen.

Avsky

Svært mange av Åpen Posts faste seere har langt mindre forståelse enn NOAH for at Tufte Johansen og Eia hadde det moro med den grove dyremishandlingen.

Tufte Johansen sa i går til Dagbladet.no at de kanskje aldri før har fått så sterke reaksjoner på et enkelt program. Sinte mail og debattinnlegg strømmet inn til redaksjonen og dens nettsider.

Blant de tre sterke innslagene var en video av en død selunge som ble slept bort fra den levende mora si av en seljeger. Det hele akkompagnert av morsomme replikker med søt stemme.

Det sterkeste innslaget var imidlertid et lite rådyr som ble påkjørt av en bil i stor fart, hvorpå det vesle dyret ble liggende i dødskrampe i lengre tid - på tv-skjermen.

- Slutten på rådyr-innslaget var så ille at jeg forsøkte å stoppe det selv, hevdet Bård Tufte Johansen overfor Dagbladet.no i går.

Tufte Johansen forsvarer ideen bak programmet med at de ville gjøre en parodi på «Americas funniest home videos», som blant annet vises på TV3.

- Vi ønsket å bruke sekvensen «La for Guds skyld kamera gå» til å få latteren til å sette seg fast i halsen på folk, og skape en litt vond følelse. Vi ville på en måte vise folk hvor ille mange av disse «morsomme» videoene der er også.

Les mer om saken:

Avsky mot Åpen Post

Åpen Posts nettsider

La for Guds skyld kamera gå (video).