TOK SELVKRITIKK: Harald Eia innrømmet å ha gjort flere feil i arbeidet med programmet «Hjernevask» i en debatt i Kringkastingsrådet i formiddag. Foto: Tom E. Østhuus.
TOK SELVKRITIKK: Harald Eia innrømmet å ha gjort flere feil i arbeidet med programmet «Hjernevask» i en debatt i Kringkastingsrådet i formiddag. Foto: Tom E. Østhuus.Vis mer

- Åpenbart dumt at Lorentzen går igjen i så mange programmer

Harald Eia tok selvkritikk og innrømmet flere feil i Kringkastingsrådets «Hjernevask»-debatt.

|||- Her kom det mange gode innspill og jeg er enig i en del av kritikken, sa Eia ved avslutningen av debatten i formiddag.

- Vi kunne ha lagt det opp på en annen måte, erkjente programskaperen.

Han trakk fram at de ikke informerte intervjuobjektene om programmets skjulte agenda, som var å vise at det er uheldig med faglig arroganse.

- Jeg tror i ettertid at vi burde ha revurdert akkurat dette. Vi kunne spilt med mye mer åpne kort og fått et like interessant og bra program, sa Eia.

Flere feilHan innrømmet at de gjorde flere feil underveis i arbeidet med programserien:

• «Vi spurte ikke Willy Pedersen om genetikk som mulig forklaring på en del fenomener. Det var dumt, for det kom han til å bli konfrontert med seinere».

• «Vi gjorde også noen feil i begynnelsen: Vi la fram de andre forskernes uttalelser for de norske uten at vi hadde latt dem få vite hva de sa  på forhånd».

• «En tredje feil: Vi skulle gjerne ha snakket med flere norske forskere på den andre siden».

• «En fjerde ting, og det har litt med ressurser å gjøre: Det er helt åpenbart dumt at Jørgen Lorentzen går igjen i så mange programmer. Det så vi først i etterkant, at det det var noen som fikk gjennomgå mer enn andre, og det var ikke noe bra».

PopulismeProgramskaperen erkjente også at det er populisme i «Hjernevask».

- Vi tok utganspunkt i å snakke om vitenskapelige funn som til en viss grad var i tråd med folks egne ideer, intuisjoner og erfaringer.
Vi spilte rett og slett på det at sunn fornuft ofte går imot sammfunnsvitenskapelig teori, sa Eia.

Han tror nettopp dette er noe av grunnen til at programmet fikk så høye seertall, og han røpet at det kan komme flere forskningsprogram.

- Jeg har absolutt lyst til å lage mer journalistikk om forskning, men vet ikke om det er lett å lage «Hjernevask 2», sa Harald Eia.

TemaetTema for diskusjonen i Kringkastingsrådet var «Hjernevask - useriøs agendajournalistikk eller seriøs kunnskapsformidling?».

I tillegg til Eia, innledet professor Harriet Bjerrum Nielsen, som kom med kraftig kritikk av programmet og hevdet det bekrefter fordommer.

- Harald Eia er redelig, men ukritisk overfor den ene part i programmet og kritisk, men uredelig overfor den andre, sa Bjerrum Nielsen.

- Det kan det bli god underholdning av, men god forskningsformidling kan man neppe kalle det.

Professoren kritiserte at Eia har hatt en skjult agenda, uten at dette ble gjort kjent for intervjuobjektene.

- De styrer programmet slik at de kan få sine egne hypoteser bekreftet. Det er faktisk sånt som ofte beskrives med begrepet hjernevask, sa Harriet Bjerrum Nielsen.

Makten
Rådsmedlem Frank Rossavik pekte i debatten på NRKs spesielle posisjon.

- Når vi snakker om det å gå etter makten, så er det en ting NRK ikke må glemme og det er at NRK nesten alltid er makten, sa Rossavik.

Han mente at i nesten hvilken som helst intervjusituasjon, så er det representanten fra NRK som har makten.

- Spesielt når det kommer en kjendis til et lite forskerkontor, så er det selvfølgelig Harald Eia som har makten, sa Rossavik, som også ga ros til programmet.

Kringkastingsrådet konkluderte med å ta diskusjonen til etterretning.