Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Apenes-uttrykk ga rekordsøk

Lurer du også på hva «bornert» betyr?

KRAFTUTTRYKK: Det er mange som lurte på hva uttrykket «bornert» betyr etter Georg Apenes' utskjelling av partikollega Martin Engeset. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
KRAFTUTTRYKK: Det er mange som lurte på hva uttrykket «bornert» betyr etter Georg Apenes' utskjelling av partikollega Martin Engeset. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer

Høyre-veteran Georg Apenes eleverte æreskjelling av partifellen Martin Engeset i Østfold henviste rekordmange til ordbøkene.

«Massivt udugelig, inkompetent, selvopptatt, bornert og en skam for sitt parti», lød attesten fra datatilsynsdirektøren. For enkelte med nyhetsinteresse var ordremsen vanskelig å forstå.

Spesielt ett av ordene, viser det seg. «Bornert» topper nemlig oversikten over de mest søkte ordene i bokmålsordboka med 786 søk siste uke.

Statistikken som utarbeides av dokumentasjonsprosjektet ved Universitetet i Oslo, røper dessuten at mange av de undrende ikke er særlig gode i rettskrivning.

Andreplassen på søkelisten er nemlig bonert, med 519 søk, og det er ikke engang et ord. Og «bonett», som riktignok er et ord, men ikke står på lista, er noe selv ikke Apenes ville ha brukt om sin partikamerat. Det betyr nemlig «forhøyning på brystvern eller seil», og fungerer neppe som fornærmelse i en forrykende nominasjonskamp.

For ordens skyld: «Bornert» betyr «trangsynt» eller «innskrenket».


(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling