Apenes viser vei for tafatte politikere

Jan Omdahl kommenterer Datatilsynets vedtak i fildelingssaken.

PRINSIPIELL OG EDRUELIG: Datatilsynets direktør Georg Apenes viser holdninger vi kunne trenge mer av i debatten om fildeling, opphavsrett og personvern, skriver DB.nos kommentator. Foto: SCANPIX
PRINSIPIELL OG EDRUELIG: Datatilsynets direktør Georg Apenes viser holdninger vi kunne trenge mer av i debatten om fildeling, opphavsrett og personvern, skriver DB.nos kommentator. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Datatilsynets direktør Georg Apenes er en forstandig mann. Når han sier nei til å fornye advokatkontoret Simonsens konsesjon til å samle ip-adressene til fildelere på nettet på vegne av underholdnings-industrien, signaliserer han to ting:

At han ikke ønsker å bidra ukritisk til en samfunnsutvikling der private aktører får drive innsamling og vurdering av besvismateriale mot borgerne, og at det er en presserende oppgave for politikerne å få på plass et modernisert lov- og regelverk som, slik han utrykker det til Dagens Næringsliv, kan balansere interessekonfliktene mellom rettighetshavere og personvernet på en fornuftig måte.KONSESJONEN til Simonsen var omstridt da den ble gitt, og Datatilsynet har aldri lagt skjul på at den ble gitt under tvil. Et viktig moment i vurderingen av en eventuell forlengelse har vært Post- og teletilsynets omstridte vedtak om at nettleverandørene kan pålegges å utlevere personopplysninger om registrerte fildelere direkte til Simonsen, i stedet for til politiet, som nå. Informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet har tidligere uttalt at dette vedtaket endrer forutsetningene for konsesjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer