DEBATT

Åpenhet eller uforsiktighet?

Er PSTs og Justisdepartementets håndtering av trusselvurderinger en trussel for demokratiet vårt?

Påvirker PSTs nye åpenhetskultur vårt demokrati? Her er PST-sjef Benedicte Bjørnland under orienteringen om terrortrussel mot Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Påvirker PSTs nye åpenhetskultur vårt demokrati? Her er PST-sjef Benedicte Bjørnland under orienteringen om terrortrussel mot Norge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Hva ønsket PST å oppnå da de 24. juli i år annonserte at en terrorgruppe var på vei mot Norge for å angripe i løpet av de nærmeste dagene? Hva ønsker de å oppnå nå, ved å offentlig anslå at der er mellom 60 og 90 prosents sjanse for at Norge vil bli utsatt for et islamistisk terrorangrep i løpet av det neste året?

Med kampanjen i juli kunne man forvente en økt og akutt frykt i befolkningen. Dessuten kunne man forvente allmenn toleranse for omfattende grensekontroller. Om det forhindret terror vet vi ikke; det vet vi sjelden. Et viktigere spørsmål er hva denne nye praksisen gjør med samfunnet.

En ting er å vurdere terrortrusselen i et samfunn og forsøke å sette inn tiltak. En ganske annen ting er å gå ut med en alarm som ringer øredøvende i flere dager og som sier at «terroren kan slå til hvert øyeblikk og hvor som helst.» Dette har ingenting med åpenhet å gjøre. Det er uforsvarlig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer