Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Legemidler:

Åpenhet for enhver pris?

Noen ganger må hensynet til pasienten gå foran ønsket om åpenhet om legemiddelpriser.

ET KRAV: Når nye, svært dyre legemidler kommer på markedet, vil helseregionene ofte være avhengige av å få rabatter for å kunne tilby medisinen. Og rabattene kommer ofte med et krav om hemmelighold fra industrien, skriver helseministeren. Foto: Shutterstock.
ET KRAV: Når nye, svært dyre legemidler kommer på markedet, vil helseregionene ofte være avhengige av å få rabatter for å kunne tilby medisinen. Og rabattene kommer ofte med et krav om hemmelighold fra industrien, skriver helseministeren. Foto: Shutterstock. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingsrepresentant Kjersti Toppe (Sp) skriver i et innlegg 31.august at jeg vil bli husket som helseministeren som innførte hemmelige legemiddelpriser i Norge. Det håper jeg virkelig ikke, fordi jeg vil at vi skal være åpne der vi kan. Men jeg vil også at pasientene skal få tilgang til nye legemidler så raskt som mulig.

Toppe fremstiller det som at jeg som helseminister har bestemt at prisene på legemidler skal være hemmelige. Det stemmer ikke. Hemmelighold er ikke noe krav fra meg. Stortinget har vedtatt lov om offentlige anskaffelser, og Stortinget har åpnet for at hemmelighold kan brukes av helseforetakene for å oppnå rabatter og bedre betingelser for legemidler. Forutsetningen er at det skjer innenfor de rammer som loven setter.

Når nye, svært dyre legemidler kommer på markedet, vil helseregionene ofte være avhengige av å få disse rabattene for å kunne tilby medisinen til pasientene. Og rabattene kommer ofte med et krav om hemmelighold fra industrien. Spinraza er et eksempel på et legemiddel som helseregionene først kunne tilby etter at de fikk rabatt.

I noen tilfeller må hensynet til pasienten komme foran ønsket om åpenhet. Det er helseregionene som må vurdere dette helt konkret i hvert enkelt tilfelle, innenfor lovens rammer. Jeg synes den krevende jobben de gjør er langt viktigere enn hva jeg blir husket for. Men hvis jeg skal huskes for noe, så håper jeg det blir for at jeg sikret pasientene tilgang til nye legemidler.

Hele Norges coronakart