Åpenhet om psykiske lidelser?

Jeg vil gjøre det lettere å forstå, ikke tiltrekke meg misforstått sympati og fordommer.

VISE STYRKE: «Arbeidsgivere trenger å se styrken og potensialet som ligger i psykiske lidelser», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
VISE STYRKE: «Arbeidsgivere trenger å se styrken og potensialet som ligger i psykiske lidelser», skriver artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Psykiske lidelser gjør at du føler deg annerledes. Åpenhet kan endre holdninger, men det kan også lokke fram fordommer.

Å skrive om vanskene mine, er egenterapi. Å dele nederlag behøver ikke være farlig. Noen vil nok mene at om du forteller om «hullene i cv-en» så sloss ikke lenger arbeidsgiverne om deg. På den annen side, skrivingen hjelper meg selv, og kanskje den også kan hjelpe andre til å forstå?

Arbeidsgivere trenger å se potensialet som ligger i oss med psykiske lidelser. Vi er kreative, sterke, kjemper daglig med Nav-systemet, motivasjon og humørsvingninger. Vi har kompetanse andre ikke har. Og psykiske lidelser er «usynlig». Derfor blir åpenheten enda viktigere.

Skillet mellom det personlige og private er kort. Innlegg som er for private kan være umulige å svare på uten å krenke. Da stopper debatten opp. Media verken kan eller skal gi individuell terapi. Men å være passe personlig og eksponert kan ha en terapeutisk virkning, både på en selv og andre. Åpenhet er sentralt i enhver tilfriskningsprosess. Vi kan også fortelle de «friske» hvordan det er å være syk. Slik blir det lettere for lærere, arbeidsgivere og naboen å komme oss i møte. Men vi må forvente at også skolen, arbeidslivet og fellesskapet ellers besvarer vår åpenhet med sin åpenhet. For det er vel ikke bare de som har lidelser som skal være åpne?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer