Debatt: Dyrevelferd

Åpenhet rundt griseslakt er en illusjon

Min påstand er at det finnes ingen human slakt av et dyr som ikke vil bli drept.

AKSJON: Lenket fast til porten, aksjonerte dyrevernaktivister mot Furuseth Slakteri mandag. De slapp ikke inn. - Hvis dyrevelferden er god, slakteprosessen er human, og kjøttindustrien ønsker åpenhet – hvorfor fikk ingen slippe inn, spør innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AKSJON: Lenket fast til porten, aksjonerte dyrevernaktivister mot Furuseth Slakteri mandag. De slapp ikke inn. - Hvis dyrevelferden er god, slakteprosessen er human, og kjøttindustrien ønsker åpenhet – hvorfor fikk ingen slippe inn, spør innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer
Meninger

Dette ble bare oppdaget ved en kontroll som rutinemessig fullføres av mattilsynet Mandag morgen aksjonerte 56 dyrevernsaktivister mot Furuseth Slakteri på Eidsvoll. Lenket fast til porten, og med banneret «Vis oss innsida», krevde aksjonistene at kjøttbransjen, som stadig snakker om sine humane slaktemetoder og fokus på åpenhet, åpnet dørene og lot dem se og filme hele slakteprosessen fra start til slutt.

Som ventet ble ikke aksjonistene invitert inn, men heller ført bort av politiet. Denne reaksjonen fører et ikke ukjent paradoks fram i lyset: hvis dyrevelferden er god, slakteprosessen er human, og kjøttindustrien ønsker åpenhet – hvorfor fikk ingen slippe inn?

I Dagbladets dekning blir daglig leder, Harald Furuseth sitert på at han er bekymret over forstyrrelsen som aksjonen fører til. Han sier at «De lastebilene som er på vei inn til slakteriet får ikke levert, og blir stående rundt langs veien i påvente av at porten blir åpnet. Det gir unødvendig stress og lidelse for dyrene.»

Det er fint å høre at Furuseth er bekymret for dyrevelferden til dyrene som fraktes i overfylte trailere for å bli slaktet. Fra aktivister på stedet blir det fortalt at de nærmet seg bilene, og tilbudte seg å gi grisene vann, hvorpå sjåførene svarte med å kjøre bort fra aktivistene. Hvorfor vet vi ikke, men det er rimelig å anta at dyrevelferden ville økt dersom grisene ble fikk tilgang på vann i varmen.

Det er flere årsaker til at jeg stiller spørsmål ved Furuseth Slakteris fokus på dyrevelferd og åpenhet. Forrige gang Furuseth slakteri var i mediene, i slutten av juli, ble de bøtelagt av Mattilsynet for å skålde en gris levende. Grisen ble ikke avblødd etter Co₂-gassing slik rutine tilsier, og grisen kan derfor ha vært i live og bevist under skåldingen.

Dette ble bare oppdaget ved en kontroll som rutinemessig fullføres av mattilsynet. I etterkant av hendelsen spurte NRK om innpass til slakteriet for å se rutinene og slakteprosessen. Som aktivistene ble NRK også avvist.

Med dette inviterer jeg Harald Furuseth til å komme med en oppklaring. Min påstand er at det finnes ingen human slakt av et dyr som ikke vil bli drept. Når Furuseth fortsetter å skjule løftet om åpenhet bak lukkede dører bidrar han bare til å bekrefte det bransjen godt vet – at hvis forbrukeren får se uredigerte bilder av slakteprosessen, vil de slutte å spise kjøtt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.