DEBATT

Debatt: Dyrevelferd

Åpenhet rundt griseslakt er en illusjon

Min påstand er at det finnes ingen human slakt av et dyr som ikke vil bli drept.

AKSJON: Lenket fast til porten, aksjonerte dyrevernaktivister mot Furuseth Slakteri mandag. De slapp ikke inn. - Hvis dyrevelferden er god, slakteprosessen er human, og kjøttindustrien ønsker åpenhet – hvorfor fikk ingen slippe inn, spør innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
AKSJON: Lenket fast til porten, aksjonerte dyrevernaktivister mot Furuseth Slakteri mandag. De slapp ikke inn. - Hvis dyrevelferden er god, slakteprosessen er human, og kjøttindustrien ønsker åpenhet – hvorfor fikk ingen slippe inn, spør innsenderen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Dette ble bare oppdaget ved en kontroll som rutinemessig fullføres av mattilsynet Mandag morgen aksjonerte 56 dyrevernsaktivister mot Furuseth Slakteri på Eidsvoll. Lenket fast til porten, og med banneret «Vis oss innsida», krevde aksjonistene at kjøttbransjen, som stadig snakker om sine humane slaktemetoder og fokus på åpenhet, åpnet dørene og lot dem se og filme hele slakteprosessen fra start til slutt.

Som ventet ble ikke aksjonistene invitert inn, men heller ført bort av politiet. Denne reaksjonen fører et ikke ukjent paradoks fram i lyset: hvis dyrevelferden er god, slakteprosessen er human, og kjøttindustrien ønsker åpenhet – hvorfor fikk ingen slippe inn?

I Dagbladets dekning blir daglig leder, Harald Furuseth sitert på at han er bekymret over forstyrrelsen som aksjonen fører til. Han sier at «De lastebilene som er på vei inn til slakteriet får ikke levert, og blir stående rundt langs veien i påvente av at porten blir åpnet. Det gir unødvendig stress og lidelse for dyrene.»

Det er fint å høre at Furuseth er bekymret for dyrevelferden til dyrene som fraktes i overfylte trailere for å bli slaktet. Fra aktivister på stedet blir det fortalt at de nærmet seg bilene, og tilbudte seg å gi grisene vann, hvorpå sjåførene svarte med å kjøre bort fra aktivistene. Hvorfor vet vi ikke, men det er rimelig å anta at dyrevelferden ville økt dersom grisene ble fikk tilgang på vann i varmen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer