Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åpenhjertig sommerpoet

Isolde (17) skrev sommerdiktet om sin avdøde onkel.

Isolde Kjærsdalen (17) går til topps i Skolekammeret for første gang, med et dikt om døden. Hun var sist i finalen i desember i fjor, også da som Miss Isi, og med diktet «Døden henter meg».

— Diktet ditt denne gangen, vinnerdiktet «Tilbake», er også mørkt. Vil du fortelle litt om hvordan det ble til?

— Dette diktet her skrev jeg etter å ha hatt en drøm om onkelen min som døde av en overdose for snart fire år siden. Jeg husker egentlig ikke så mye av drømmen nå, men jeg husker at jeg ga ham en klem og sa at jeg hadde savnet ham, og at det var trist han var død.

— Takk for åpenheten. Jobbet du mye med diktet?

— Selve diktet skrev jeg ned på fem minutter, men jeg brukte en del tid etterpå til å tilpasse ordene. Jeg skrev det med en gang jeg våknet, siden jeg synes drømmen var så fin at jeg ikke ville la den gå i glemmeboken.
 
Horrorfan
Isolde har skrevet siden hun var liten.

— Hvor lenge har du deltatt i Skolekammeret?

— Jeg fant Diktkammeret for litt over et år siden og begynte å sende inn dikt til Skolekammeret etter tips fra pappa. Jeg har alltid likt å skrive og fant ut at dikting var en god måte å skrive ned både tanker og opplevelser. Da jeg var liten pleide jeg og bestevenninnen min å lage vår egen avis som vi delte ut til hele familien. Senere har jeg skrevet masse skrekkhistorier og jeg er stor fan av horrorsjangeren.

ÅPENHJERTIG SOMMERPOET: Isolde Kjærsdalen (17) skrev vinnerdiktet om sin avdøde onkel. Vi takker for et sterkt dikt! Foto: Privat
ÅPENHJERTIG SOMMERPOET: Isolde Kjærsdalen (17) skrev vinnerdiktet om sin avdøde onkel. Vi takker for et sterkt dikt! Foto: Privat Vis mer

— Og når kom diktene?

— Det var vel for ett år siden jeg på alvor begynte å skrive dikt. Jeg er veldig glad i forfattere som Darren Shan og Edgar Allan Poe, og dette inspirerer nok noen av diktene mine. Ellers er jeg veldig glad i musikk, og tekstene til det jeg hører på er veldig viktig for meg. Akkurat nå går det mye i Marilyn Manson og «Blood on the Dance Floor» som nok også inspirerer når jeg skriver.

Isolde har nettopp startet på sitt andre videregåendeår på Steinerskolen i Bergen. Ved siden av skolen og skrivinga er hun aktivt medlem i både Natur og Ungdom og Amnesty, i tillegg spiller hun i band:

— Jeg spiller el-gitar, skal begynne med bassgitar til høsten, og har lyst til å gå på musikklinje på folkehøyskole etter videregående, forteller hun.

Vi gratulerer og takker — med denne jurybegrunnelsen:

Virkelighetens kaleidoskop
Sagt patetisk: Tematikken i sommerens vinnerdikt er uoppfylt lengsel. Språklig ligger det delvis på et muntlig nivå: «Han sto der så levende». Delvis er det nøkternt refererende: «min onkel har ligget i graven/altfor lenge». Men med et slagkraftig patos og kresent ordvalg.

Det er knapt og kontant med et blikk mot fortida. Noe har hendt. Noen har vendt tilbake. Hvem? «min onkel». Så rulles tingene gradvis opp: Hvor han har vært og hvem og hvordan han er. Det er åpent, men inviterer oss lesere med på en liten, men intens reise inn i drømmenes og virkelighetens verden. Vi ser virkeligheten gjennom drømmenes kikkert. Slik vi drømmer om nære mennesker som blir borte. Han som kommer tilbake, er kald. Men med et smil om munnen. Juryen tolker det som et personifisert, varmt og konsentrert bilde av et minne. En hilsen. Fra en annen side.

Både tittel («Tilbake») og han som vender tilbake, fyrer opp under visuelle assosiasjoner om Karon, om oppstandelse, om drømmenes visuelle objekter. Men konklusjonen er klar og smilet på lur. Juryen takker deg for en poetisk, men nøktern beskrivelse av fenomenet drøm, Miss Isi!

For juryen,
Kristian Rishøi

I juryen sitter Helge Torvund (diktlærer i Diktkammeret), Kristian Rishøi (diktlærer i Skolekammeret) og Maria Børja.

Send inn egne dikt! DiktkammeretSkolekammeret eller på Dikt.no.

DIKT I DAGBLADET: Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladets diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er forumet for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Torvund, Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladet (med forbehold om lengde). Én finalist fra hvert forum blir også kåret til månedens poet.
• I tillegg tilbys Dikt.no, et skriveverksted der det er åpent for flere sjangere.
• Les også: Helge Torvunds leksjoner, oppdatert!

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange kammerpoeter har etter hvert debutert i bokform, og det er laget tre bøker i tilknytning ti kammerne:
«Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund (Samlaget 2001)
«Faen ta tyngdekrafta. Vinnere fra videregående» (Gyldendal 2008)
«Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave for Diktkammerets første ti år (Samlaget 2011)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media