Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åpent brev om Erling Borgens film

Les hva Aker Kværner skriver til filmskaperen.

«Erling Borgen har de siste ukene, og spesielt siste helg, markedsført sin nye film. Han hevder at den setter søkelyset på kritikkverdige forhold, og at filmen ikke inneholder noen feil. Han hevder at han har blitt møtt med en mur av taushet, til tross for at han etter eget utsagn blant annet «tryglet Aker Kværner om å stille opp». Borgen har nektet oss å få se filmen selv, men de rapportene vi har mottatt og Borgens egne kommentarer i media inneholder så mye feil og fordreide fortolkninger at vi ser oss nødt til å korrigere disse påstandene.

Borgen sier han har avslørt nye og kritikkverdige forhold om blant annet norsk næringsliv, deriblant Aker Kværner. Sannheten er at han kommer opp med informasjon vi har gitt åpent ut til media i årevis, men at Borgen fremstiller informasjonen med en vinkling basert på sitt eget syn. Borgen sier at de han ønsket informasjon fra har nektet å stille opp, også Aker Kværner. Dette er jo ikke sant. Vi har i mange år gitt åpen informasjon om vår virksomhet til Borgens researcher Tarjei Leer Salvesen mens han fortsatt jobbet som journalist for Klassekampen.

Etter at Borgen og Salvesen startet produksjonen av deres nye film har vi fortsatt å gi åpen informasjon om de samme spørsmålene til dem, både på telefon og email. Da spørsmål om intervju kom opp, ba vi Borgen om å få se det han mente vi hadde gjort galt, og som vi nå skulle anklages for, slik at vi kunne ha mulighet til å kommentere. Borgens svar var at det ville vi ikke få se uten å først si ja til å stille opp til en utspørring foran kamera.

Dette er en mangel på presse-etikk som vi heldigvis ikke har opplevd tidligere. Det blir som å si at «først må du si ja til å stille opp til avhør og forsvare deg, før du får vite hva du er anklaget for». Og filmprodusent Borgen skulle ha rollene som både anklager, jury og dommer. Aker Kværner synes det er rimelig at pressen hver eneste dag stiller krav til oss, men det er faktisk også rimelig at vi stiller krav til pressen. Når Borgen bekrefter at også mange andre han ønsket å intervjue avslo å stille opp på de premisser han la opp til bør det være et tankekors i forhold til den prosessen han la opp til.

Vi har som prinsipp å forsøke å svare åpent på henvendelser fra media, og vi sa ja også til å svare på alle spørsmål Borgen måtte ønske å stille. Med de premisser Borgen hadde gitt valgte vi å gi våre svar skriftlig, og vi sendte ham utfyllende svar på hvert spørsmål vi mottok. Ut fra redaktørplakatens påbud om å ha mulighet til samtidig imøtegåelse av alle anklager ba vi også om Borgens forsikring om at dette var alt vi i filmen skulle anklages for, og han bekreftet da at det ikke var andre påstander om Aker Kværner i filmen. I ettertid har vi blitt gjort kjent med at det i filmen nettopp reises flere påstander om Aker Kværners virksomhet, som vi altså aldri har fått sjansen til å svare på.

Filmen ble for noen uker siden vist for en fullsatt Frogner Kino i Oslo, og den har også blitt vist for studenter, journalister fra alle deler av media, politikere, interesseorganisasjoner, osv. Vi har bedt Borgen om å få se filmen, slik at vi når kritikken begynte å hagle i alle fall kunne vite hva det var som ble påstått om oss. Borgens avslår fortsatt å la oss få se filmen, og begrunner det med at den foreløpig bare er vist i «en lukket forestilling»!

Borgen hevder at Aker Kværners tidligere produksjon av metallunderstell til rakettsystemet MLRS, som Norge og andre Nato-land benytter, er i strid med norsk politikk. Sannheten er at de underleveransene Aker Kværner har hatt til dette systemet er en del av de gjenkjøpsavtaler norske myndigheter har inngått med utenlandske forsvarsprodusenter.

Dette har vært og er norsk politikk, og skiftende norske regjeringer har lagt ned mye tid og energi for å sørge for at norske bedrifter vil bidra med underleveranser til slike avtaler.Et aktuelt eksempel er dagens debatt om innkjøp av nye jagerfly fra utlandet, der det er ønske om at norske myndigheter skal gjøre enda mer for å sikre underleveranser fra norske bedrifter. Til slike gjenkjøpsavtaler er det ikke hver enkelt norske underleverandørbedrift, men de demokratisk valgte norske myndigheter som tar ansvaret for å vurdere både produsentbedrift og produsentland, samt at sluttbruken av materiellet er forsvarlig.

Borgen mener at reglene for slik kontroll av de utenlandske partnerne bør bli mye strengere. Det er et greit politisk ståsted, men det blir helt urimelig å fremme sitt debattsynspunkt ved å lage en film der billedklipping, kommentarer og lyd fremstiller Aker Kværners leveranser slik at seeren får inntrykk av at underleveransene ikke tåler dagens lys. Debatten blir også feil når publikum med en slik utforming av filmen med hensikt forledes til å tro at debatten må dreie seg om hvorvidt slike leveranser har gått skikkelig for seg, for det har de. Hvis Borgen mener at den politikken det har vært bred enighet om bør endres, så får han si det.

Det fremstilles videre som at Aker Kværners tidligere kontrakt på USAs marinebase Guantanamo Bay har omfattet installasjon og vedlikehold av torturverktøy. Sannheten er at den kontrakten vi hadde der begynte i 1993, rundt 10 år før noe fengsel for terrormistenkte ble anlagt, og enkelt sagt dreiet seg om vedlikehold av avløpsledninger og utbedring av drikkevannsrør, gressklipping, vedlikehold av strømnettet, samt maling og reparasjoner.

Aker Kværner var ansvarlig for vedlikehold, reparasjoner og utbedringer på infrastruktur og bygninger på den amerikanske marinebasen. Denne basen er over 100 år gammel, og da fengselet ble bygget ble det knyttet til den eneste ferskvannskilden og strømkilden på basen, og de vannrør og det ledningsnett ute på marinebasen som Aker Kværner hadde kontrakt på å vedlikeholde. Aker Kværner var også involvert i byggingen av en sykestue, som blir brukt både av marinegastene og av innsatte fra fengselet. Sannheten er altså at oppdraget har gått på helt ordinære og rimelig enkle arbeidsoppgaver på en alliert marinebase.

Borgens gir publikum det inntrykk at bare det å sørge for at ferskvann og strømnettet på marinebasen virker er å medvirke til at USA kan drive et fengsel som får mye kritikk. Det er en påstand som faller på sin egen urimelighet. Med den tankegangen blir norske strømselskaper, som leverer strøm til offentlige bygg, medansvarlige når norske myndigheter kritiseres av Amnesty og anmeldes til Menneskerettighetsdomstolen for å bryte menneskerettighetene ved for mye bruk av varetektsfengsling.

Borgen fremstiller det som om det har vært hemmelige brev fra Aker Kværner for å påvirke NRK til ikke å sende filmen hans. Dette er nok en feil. Borgen har ikke engang bedt om å få en kopi av brevet. Da vi mandag 3. april for første gang ble spurt av Aftenposten og Dagens Næringsliv om dette brevet hadde de det i løpet av 15 minutter. Brevet inneholder ikke noe press mot NRK for å be om at filmen ikke skulle sendes, det inneholdt rett og slett en kopi av våre svar til Erling Borgens spørsmål, samt at vi ga uttrykk for et håp om at dette ville bli en film som redaksjonelt ville bli balansert. Både svarene på Borgens spørsmål og følgebrevet til NRK er lagt åpent ut på Aker Kværners internettsider.

Vi i Aker Kværner er opptatt av forsvaret av menneskerettigheter og verdier, og diskusjoner om dette er viktig. Borgen skal selvsagt også ha sine egne meninger om hvordan norsk politikk bør endres, og få hevde at filmen han har laget fortjener debatt. Det som er trist er at Borgen fordreier en debatt på et krevende tema ved å benytte insinuasjoner, halvsannheter og faktiske feil. Han omtaler selv filmen som en dokumentar, som vel betyr noe som bygger på fakta. Sett fra vårt ståsted er også den påstanden nokså langt fra sannheten.

Inge K. Hansen

Konsernsjef

Aker Kværner ASA»

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling