«Hvilken dag er det i dag?» synger barna i barnehagen. Nå trenger de bare ett svar: Lørdag. Litt lørdag hele uken. For hvem har bestemt at det er lørdag bare en dag i uken?
Voksne mennesker lyver på reklameoppslag over helsider i aviser og ukeblad. De kaller det å spise desserter når man vil for friheten til å kose seg.
Avisene har oppslag om råtne tannstubber i toåringens munn, og lærere bruker vesentlig tid av foreldremøter på å argumentere for frokost og leggetider. Det kan synes som om vår foreldregenerasjon ikke har klart å overføre grunnleggende verdier om kosthold, søvn og arbeidsvaner til barna våre.
Skolen har fått ansvaret for å oppbevare barna fra før undervisningen starter (SFO) til etter at den er slutt. Mange skoler har opprettet kantinetilbud til barna, som konsekvens av at mange spiser smågodt i stedet for matpakke i storefri. Og dagens foreldre har ikke mye støtte å hente hos andre voksne aktører i samfunnet. Barndommen har blitt mer og mer institusjonalisert, mens foreldrene ikke i samme grad har overtatt for eksempel skolens oppgaver. Samfunnet har fått mer tid til barna, og familien mindre. Profesjonelle har overtatt store deler av omsorgsrollen, og næringslivet selger seg inn på barne- og ungdomsmarkedet med sjokoladecornflakes og plastikkdingser som leker av seg selv. Vi utsettes for mange krav om hva som tilhører en lykkelig barndom. Og vi har kort tid å lykkes på.
For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn
Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.
Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger