Åpent brev til alle som ikke er lærere

«Det er bedre å skilles om morgenen uten en krangel om frokost og lue om vinteren, enn å bruke søvnige, altfor få minutter på å være streng.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Hvilken dag er det i dag?» synger barna i barnehagen. Nå trenger de bare ett svar: Lørdag. Litt lørdag hele uken. For hvem har bestemt at det er lørdag bare en dag i uken?

Voksne mennesker lyver på reklameoppslag over helsider i aviser og ukeblad. De kaller det å spise desserter når man vil for friheten til å kose seg.

Avisene har oppslag om råtne tannstubber i toåringens munn, og lærere bruker vesentlig tid av foreldremøter på å argumentere for frokost og leggetider. Det kan synes som om vår foreldregenerasjon ikke har klart å overføre grunnleggende verdier om kosthold, søvn og arbeidsvaner til barna våre.

Skolen har fått ansvaret for å oppbevare barna fra før undervisningen starter (SFO) til etter at den er slutt. Mange skoler har opprettet kantinetilbud til barna, som konsekvens av at mange spiser smågodt i stedet for matpakke i storefri. Og dagens foreldre har ikke mye støtte å hente hos andre voksne aktører i samfunnet. Barndommen har blitt mer og mer institusjonalisert, mens foreldrene ikke i samme grad har overtatt for eksempel skolens oppgaver. Samfunnet har fått mer tid til barna, og familien mindre. Profesjonelle har overtatt store deler av omsorgsrollen, og næringslivet selger seg inn på barne- og ungdomsmarkedet med sjokoladecornflakes og plastikkdingser som leker av seg selv. Vi utsettes for mange krav om hva som tilhører en lykkelig barndom. Og vi har kort tid å lykkes på.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.