Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Åpent brev til bydel Bjerke: Når er nok nok?

Jan Søbye er far til Morten (38) med autisme i bydel Bjerke.

SKILLES ETTER 14 ÅR: Bydel Bjerke i Oslo har bestemt at gutt (15) med autisme og Downs syndrom ikke lenger skal få bo hos fostermor Gro Mikalsen i Bjørkelangen. Foto: Bjørn Langsem
SKILLES ETTER 14 ÅR: Bydel Bjerke i Oslo har bestemt at gutt (15) med autisme og Downs syndrom ikke lenger skal få bo hos fostermor Gro Mikalsen i Bjørkelangen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg er far og verge for min sønn Morten (38) med autisme, som bor i omsorgsbolig i Bjerke bydel. Han har vært bruker av bydelens tjenester i 16 år. Før det bodde han hjemme. De siste ukers historier i Dagbladet, som beskriver uverdige og umenneskelige forhold, blir møtt av overfladisk og kynisk behandling fra bydelsdirektør og en svært så passiv bydelsutvalgsleder (Ap). Bydelen lytter ikke til Unicef Norge som reagerer på at bydelen selv sier at det er best for et fosterbarn å få bo hjemme, og gjør likevel det stikk motsatte.

Jeg har de siste åtte år sett alle de saker som nødvendigvis dukker opp når du er pårørende for en person med autisme. Du blir møtt med et skuldertrekk, aldri noen form for kommunikasjon med det som mål å løse saker. Ut ifra de vedtak som bydelen fatter i mine saker, ser jeg at det ikke finnes noen form for kompetanse knyttet til autisme, men man er aldri redd for å fatte vedtak. Konsekvensene av hva de gjør, er de imidlertid sjelden opptatt av, og svarene fra så vel bydelsdirektør som bydelsutvalgsleder (politisk valgt) den siste uken i Dagbladet, bekrefter dette. Bydelsutvalgsleder er i tillegg svært uforskammet og legger på røret etter to minutter da en stortingspolitiker fra samme parti vil ha en samtale med ham om disse sakene. 

En av de viktigste faktorer i min sønns liv er forutsigbarhet, å vite hva som vil skje neste time. Avviker dette, kommer sterke reaksjoner som selvskading og underlige rallelyder. Jeg var tilstede på siste bydelsutvalgsmøte sist torsdag. Møtet åpnet med åpen halvtime der innbyggerne kan komme med sine synspunkter. Jeg tok opp flere saker, blant annet at min sønn mistet sommertilbudet for et par år siden. Jeg hadde søkt i desember året før, og svaret kom i april. Min sønn betaler alle kostnader for en slik tur: reise, opphold samt diettpenger for alle ansatte ved omsorgsboligen. Det innvilges fem dager for slike sommerturer. Morten begynte å snakke om denne turen ved juletider, og gledet seg enormt. Derfor klarte vi ikke å forklare ham avslaget, men kopierte turen og dro selv sammen med ham. Samme året ble Morten fratatt deler av dagtilbudet i bydelen. Han måtte forlate dagsenteret før de andre tre ganger i uken. Som nevnt tidligere, forutsigbarhet er alfa omega for en autist, han ble frustrert, startet igjen med selvskading (trykket tegnestifter inn i hånden). Jeg klaget vedtaket inn for Fylkesmannen, og etter to år måtte bydel Bjerke omstøte vedtaket.

Jeg kunne nevnt flere eksempler, men mitt hovedpoeng er at den udugelige og umenneskelige måte både bydelsdirektør og bydelsutvalgsleder får lov å fortsette sin virksomhet, ville ført til omplassering eller avskjed i de arbeidsmiljøer jeg har hatt tilknytning til. Derfor etterspør jeg oppmerksomhet fra de sentrale oslopolitikere som ikke kan ha unngått å lese alle saker som omhandler Bjerke bydel, og som jeg må tro ikke kan ha en interesse av at dette bare kan fortsette. Det gir oss foreldre/verger for de svakeste av de svake en avmaktsfølelse jeg ikke unner noen.

Dagbladet har gitt Bydel Bjerke anledning til å svare på kritikken Søbye framfører i sitt debattinnlegg.

Bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen uttaler følgende:

«Bydelen syns det er beklagelig at Jan Søbye opplever at  sønnen ikke får et bra tilbud. Bydelen er opptatt av kontinuerlig forbedring og å ha høy kvalitet i våre tjenester. Bydelen kan forstå at det kan oppleves som frustrerende og ikke få svar med en gang. Saksbehandling kan noen ganger ta tid, men bydelen vil ta denne tilbakemeldingen med seg videre fremover.»

Hele Norges coronakart