DEBATT

Debatt: Gatehunder og smittefare

Åpent brev til justisminister Anders Anundsen

Importen av gatehunder til Norge må begrenses før skaden blir enda større.

SMITTE: Import av «gatehunder» til Norge fører meg seg en rekke alvorlige og smittsomme sykdommer. Jeg oppfordrer justisminister Anders Anundsen til å ta tak i dette, skriver artikkelforfatteren. Foto: Anders Thormann / Scanpix Denmark / NTB scanpix
SMITTE: Import av «gatehunder» til Norge fører meg seg en rekke alvorlige og smittsomme sykdommer. Jeg oppfordrer justisminister Anders Anundsen til å ta tak i dette, skriver artikkelforfatteren. Foto: Anders Thormann / Scanpix Denmark / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Norske veterinærer roper et varsku om importen av såkalte «gatehunder». Jeg oppfordrer justisminister Anders Anundsen til å ta tak i dette. Du har de nødvendige virkemidlene. Mattilsynet har ingen mulighet til å sette ned foten.

En rekke smittsomme sykdommer er funnet på gatehunder importert til Norge: tungeorm, amerikansk hjerteorm, brun hundeflått, blodparasitten Babesia canis, smittsom kreft, nye typer salmonella og leishmaniasis. Flere av disse kan gi alvorlig sykdom hos mennesker. Fransk hjerteorm har etablert seg på Sørlandet. For all framtid vil det være livsfarlig for hunder å snuse på skogsnegler.

Dvergbendelorm har etablert seg i Sverige. Når den kommer til Norge må vi slutte å plukke sopp og bær i skogen. Turfolk kan ikke drikke vann i naturen. Matproduksjon må flyttes innendørs. Hundeiere kan få dvergbendelorm av å kose med hunden sin. Mennesker som smittes får en kreftliknende sykdom med 90 prosent dødelighet. De få som overlever trenger livslang behandling. En svensk kvinne har allerede mistet livet på grunn av dvergbendelorm.

Tungeorm er et fem centimeter langt krepsdyr som lever i nesen, svelget og bihulene til mennesker og dyr. Når vi smittes må de plukkes ut én og én. Eklere kan det ikke bli. Veterinær Per Bye fant en slik tungeorm på en tidligere gatehund som var importert til Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer