Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åpent brev til musikksjefen i P2

P2 ønsker å fortelle oss at noen genrer er gode nok mens andre er det ikke

Endelig aner jeg en systematikk bak det jeg har hatt på følelsen. Da jeg leste Dagsavisens oppslag om P2s musikkprofil skjønte jeg hvorfor Popfront har forsvunnet og frykter at mer av det som for meg har gjort P2 til Norges beste radiokanal også er på vei bort. Jeg er trolig en typisk P2-lytter (i den grad slike lyttere finnes). Lett akademisk anlagt, interessert i nyheter og bakgrunnsstoff og interessert i mange ulike former for kultur.

En av de tingene som for meg har vært befriende med P2 har vært at der kan jeg høre om alskens interessante ting, på tvers av "etablerte grenser" som P3s ungdomsprofil og P4s glatthet og absolutte frykt for å sende noe som på noen som helst måte kan provosere noen.

For eksempel førte et Popfront-program for et par år tilbake at jeg oppdaget to geniale artister: Antony and the Johnsons og CocoRosie. Jeg hadde så vidt hørt om dem før dette Popfront-programmet og ble umiddelbart svært nysgjerrig på denne snurrige musikken som låner fra en rekke genrer, men nok må kalles pop når det skal tvinges inn i en database.

Dette er trolig det som det nå blir forbudt å spille på P2. Men det ga meg en av de største musikkopplevelsene jeg har hatt på lenge!

Du sier til Dagsavisen at ingen genre er gammelmodige. Det som vel er gammelmodig – etter min oppfatning – er en oppdeling av verden i absolutte genre, og det å skulle fortelle oss at noen genrer er gode nok for P2 mens andre er det ikke. Etter mitt syn er det en like forkvaklet debatt som den gangen det ble diskutert om tegneserier kunne være seriøs kultur.

Det er ingen tvil om at noen tegneserier er stor kunst, og derfor bør omtales/diskuteres i en radiokanal som kaller seg "kulturkanalen", mens andre tegneserier nok ikke trenger omtale på P2. Slik er det også med musikk, uavhengig av hvilken genre den måtte få i NRKs database. Bør P2 for eksempel omtale Robert Wyatt eller Frank Zappa? Er Bill Frisell bra nok når han spiller ren jazz, men ikke egnet for P2-lyttere når han spiller countryinspirert musikk? Og hva med et frijazzband som spiller sammen med et garasjerockband og gjennom det skaper utmerket musikk? (Two bands and a legend) Og var det norske bandet Shining (som ifølge en rekke aviser har laget et av årets beste album) innenfor P2s grenser når det spilte John Coltrane-jazz, men utenfor når de nå er vel så nært rock/metall-musikk?

Hva med Susanna and the magical orchestra som tolker Kiss, AC/DC og annen popmusikk?

Skal denne logikken følges må det vel også gjøres for andre typer kunst. Jeg regner med at de dager da Tim Burton omtales på P2 snart er omme, så vi slipper å høre om den store kunsten han skaper ved å regissere filmer som Charlie og sjokoladefabrikken, Batman og Mars attacks, bare fordi det har anstrøk av populærkultur i seg.

Etter mitt syn er det meget gammelmodig å dele verden inn i slike genrer. Tøv, tror jeg jammen jeg vil driste meg til å kalle det!

Til og med de gode gamle "rockefestivalene" som Øya og Roskilde har skjønt at verden ikke lenger deles opp etter slike grenser. Både der og på de fleste norske jazzfestivaler (med unntak av Oslo jazzfestival som rendyrker en jazzprofil som tilhører midten av forrige århundre) er genregrenser befriende utydelige, akkurat som jeg håper å få til oppi mitt lett akademiske, kulturinteresserte hode. Jo da en profil skal man ha, men skal man ha en profil som "kulturkanalen" må man være opptatt av kultur. NRK Alltid klassisk finnes allerede.

Og på P3 går det jo ikke an å høre på annet enn Harald Are Lund (han er jo ikke heller ikke spesielt opptatt av genrer, men av det som for ham er god musikk).

PS. Hvor ville forresten Kurt Weill endt opp i dette systemet?

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling