MØTER KRITIKK:  - For som hun ettertrykkelig har bevist i bloggen sin, på nrk tv, på tv2 og nå også på salongen, så kan hun nesten ingenting om helse. Det er faktisk påfallende hvor lite hun skjønner, skriver lege og komiker Jonas Bergland om vaksinemotstander Sølje Bergmann. FOTO: HAMPUS LUNDGREN
MØTER KRITIKK: - For som hun ettertrykkelig har bevist i bloggen sin, på nrk tv, på tv2 og nå også på salongen, så kan hun nesten ingenting om helse. Det er faktisk påfallende hvor lite hun skjønner, skriver lege og komiker Jonas Bergland om vaksinemotstander Sølje Bergmann. FOTO: HAMPUS LUNDGRENVis mer

Åpent brev til Salongen

Hva i helvete er det dere tenker på?

Meninger

Jeg liker Salongen. Det er et bra radioprogram med interessante gjester og fine spalter. Men 26 mars hadde dere Sølje Bergmann som hovedgjest. Når jeg hørte at hun skulle være med tenkte jeg: "Faen heller, ikke dere også!". Dere er ikke de første mediene i Norge som faller for fristelsen av å invitere en kontroversiell gjest som kakler i vei og skaper debatt i etterkant. Så værsågod, her får dere smake egen medisin.

Jeg skal ikke debattere det Sølje sier. Det er blitt gjort tidligere og det er unødvendig å påpeke alle faktafeilene hun kommer med. Nei, jeg vil rette kritikk til dere i Salongen som tenkte at det var en god idé å ha henne som gjest. Det var det nemlig ikke. God Morgen Norge har gjort det tidligere. Den gangen henvendte jeg meg til dem i etterkant til programmet via twitter, og spurte hva i helvete de holdt på med.

Mange av seerne til God Morgen Norge består av nybakte mødre som sitter og ammer. Det meget mulig at mange av dem er mottagelige for det Sølje sier. Når så programlederne i God Morgen Norge prøver å se alvorlige og interesserte ut når Sølje kommer med meget farlig skremselspropaganda om et viktig tema, da er man på gyngende grunn av hva som kan ansees som god journalistikk.

God Morgen Norge svarte til meg på twitter at "det er interessant å vite hvordan en vaksinemotstander tenker". Nei, det er det ikke. For det første er det ingenting nytt ved hvordan vaksinemotstandere tenker. For det andre tenker de svært lite. For det tredje tror jeg at jeg vet hvordan God Morgen Norge tenker. De tenker som dere i Salongen, at drømmegjesten er en kjendis som appellerer til småbarnsforeldre med et kontroversielt tema.

Det kritikkverdige her er dere lar henne uttaler seg om helse. For som hun ettertrykkelig har bevist i bloggen sin, på nrk tv, på tv2 og nå også på salongen, så kan hun nesten ingenting om det. Det er faktisk påfallende hvor lite hun skjønner. Da er det veldig merkelig og atter en gang intervjue samme dama om akkurat dét. Hva i helvete er det dere tenker på?

Jeg har to teorier om hvorfor dere gjør dette. Teori én: Dere er kyniske journalister som gir faen i konsekvensene av hva dere sender på lufta. At en gjest kommer med feilaktige opplysninger og egne tolkninger av hvordan kroppen og sykdommer fungerer uten at dere irettesetter eller argumenterer noe videre annet enn å spørre "er ikke dette litt rare holdninger", det får konsekvenser. Og det burde dere vite.

Konsekvensene i dette tilfellet kan faktisk være at noen velger å ikke vaksinere barna sine. At noen, basert på dette ene intervjuet, går inn på nettet og lar seg forlede av alt våset som skrives om vaksiner. Og vips, så har dere kanskje et uvaksinert barn på samvittigheten. Hva så om det barnet får meslinger? Som igjen fører til komplikasjoner, og i verste fall død? Vel, ifølge teori én, gir dere blaffen i det. For dere har hatt en kontroversiell og omstridt gjest i studio og det var jo kjempegøy.

Teori to: Dere er udugelige.

Personlig ville jeg valgt udugelighet foran ondskap. 

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.