DEBATT

Åpent brev til Sylvi Listhaug

Ahmed Isam var en av de 82 asylsøkerne som ble arrestert i Kirkenes fredag. Søndag ble de løslatt. Dette skrev Ahmed til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug lørdag.

SKREV BREV TIL SYLVI LISTHAUG: Ahmed Isam, asylsøker i Vestleiren i Finnmark, skrev et åpent brev til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mens han var arrestert. Foto: Privat
SKREV BREV TIL SYLVI LISTHAUG: Ahmed Isam, asylsøker i Vestleiren i Finnmark, skrev et åpent brev til innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug mens han var arrestert. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag, 23. januar 2016

Jeg ønsker å meddele at jeg er under arrest uten å ha brutt noen lov eller gjort noe kriminelt. Dette minner meg om de mange gangene jeg har blitt arrestert av det undertrykkende sudanske regimet for å drive fredelig aktivisme, for å forsvare mine rettigheter, og for å arbeide for rettighetene til mennesker som blir utnyttet. Forskjellen er at jeg denne gangen er utsatt for frihetsberøvelse fordi jeg stolte på den norske statens menneskerettsforpliktelser og respekt for menneskeverdet.

Jeg kom til Norge over grensen mot Russland den 4. november 2015, og ba politiet om å beskytte mine politiske rettigheter og mine borgerrettigheter. Jeg ble fraktet til en leir i Vikhammer i Malvik. Den 18. januar 2016, etter mer enn to måneders venting, kom politiet og hentet meg fra rommet mitt klokken halv fem om morgenen — jeg sov og var i bare undertøyet. De fløy meg til Finnmark ankomstsenter i Kirkenes, hvor jeg kom sammen med mange andre flyktninger, de fleste fra Syria og Afghanistan. Neste dag ble jeg intervjuet av politiet, og dagen etter - uten at jeg hadde fått asylsaken min behandlet - kom svaret om at visumet mitt til Russland er gyldig til midten av neste måned. De tok ikke hensyn til det korrumperte russiske asylsystemet, og heller ikke de tette båndene mellom Russland og Sudan, eller min offentlige kritikk av russiske styresmakter for rollen de spiller i krigshandlingene i Midtøsten. Etter å ha gitt meg beskjed om avgjørelsen, arresterte de meg for å kunne sende meg ut i strid med Norges internasjonale menneskerettighetsforpliktelser: Jeg søkte om asyl, noe som er min rett etter FNs flyktningkonvensjon av 1951, og Norge valgte å deportere meg uten å vurdere asylsøknaden min.

I leiren i Kirkenes organiserte vi en protest og sultestreik for å bedre forholdene under interneringen, for å få vite hvor lenge vi ville bli holdt der, og for å protestere mot utsendelsene. Da ble vi forevist et dokument om varetektsfengsling i 72 timer, og vi fikk begrenset tilgang til internett, men vi får fortsatt for lite mat til å mette et voksent menneske.

Du, og regjeringen du er en del av, er ansvarlige for disse bruddene på FNs menneskerettighetskonvensjon (se f.eks. «Norway criticised over deportation of asylum seekers to Russia» offentliggjort i The Guardian 19. januar i år). Jeg oppfordrer deg derfor på det sterkeste til å løslate meg fra varetekt, som jeg ble satt i etter å ha organisert en fredelig demonstrasjon, til å stoppe deportasjonen, og til å la meg søke om asyl i Norge - min menneskerett.

Med vennlig hilsen
Ahmed Isam

Les også:- Mange av dem som er i leiren er unger, og man kan vel ikke bare arrestere barn?

Løslater 82 pågrepne asylsøkere i Kirkenes

INNVANDRINGS- OG INTEGRERINGSMINISTER: Sylvi Listhaug. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
INNVANDRINGS- OG INTEGRERINGSMINISTER: Sylvi Listhaug. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer