DEBATT

Juridisk kjønn:

Åpent brev til Tone Gjevjon

Jeg kan svare for helseministeren.

GRUNDIG ARBEID: For to år siden mottok helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) en rapport om ordningen for endring av juridisk kjønn og om helsetilbudet til personer med kjønnsdysfori. Rapporten ble overlevert av Kari Paulsrud, leder for ekspertgruppen som gjorde undersøkelsene.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GRUNDIG ARBEID: For to år siden mottok helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) en rapport om ordningen for endring av juridisk kjønn og om helsetilbudet til personer med kjønnsdysfori. Rapporten ble overlevert av Kari Paulsrud, leder for ekspertgruppen som gjorde undersøkelsene. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg er sikker på at Høie utmerket godt kan svare for seg, om han så lyster. Men som statsviter og transforsker er det noen merknader jeg har til Tonje Gjevjons åpne brev, publisert i Dagbladet 19.april.

For det første blir ikke en lov til på bakrommet støttet av en lobby eller en ‘gruppe til innbyrdes beundring’ som Gjevjon velger å kalle det. Det har vært en prosess fra høsten 2014 til juni 2016. Et ekspertutvalg utarbeidet et forslag, en tverrdepartemental arbeidsgruppe under ledelse av Justisdepartementet arbeidet videre med saken. Helseministeren utarbeidet på bakgrunn av disse en høringsuttalelse med påfølgende høringsrunde om lov om endring av juridisk kjønn som alle interesserte kunne få uttale seg om, før et endelig forslag ble forelagt Stortinget. Den offentlige samtalen har aldeles ikke vært fraværende, men det kan hende Gjevjon ikke har fått den med seg?

Videre er lovprosesser omfattende og gjennomføres etter standardiserte prinsipper, med bl.a. to behandlinger i Stortinget – slik at de folkevalgte har god tid til refleksjon og konferanser med partimedlemmer. Lovforslaget om endring av juridisk kjønn fulgte også denne fremgangsmåten i vårt demokratiske system og er dermed fylt ut legitim. Det var for øvrig på tide at Norge avsluttet prosedyren med statspålagt sterilisering som ufravikelig betingelse for å få endret juridiske kjønn tidligere - i strid med menneskerettighetene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer