Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Venstre

Åpent brev til Trine Skei Grande og Abid Raja

Hvem skal heretter være partileder i Venstre? Ulike navn er nevnt. Men ingen har så langt nevnt at det er en elefant i rommet.

ET VALG STYRT NEDENFRA: La Venstres 6700 medlemmer foreta partiledervalget, så får Venstre med større sannsynlighet den rette partileder, skirver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix
ET VALG STYRT NEDENFRA: La Venstres 6700 medlemmer foreta partiledervalget, så får Venstre med større sannsynlighet den rette partileder, skirver innsenderen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Elefanten er Venstres partiledervalgprosedyre, som er utgått på dato. Med mindre Venstre kvitter seg med elefanten og rydder opp i dette prosedyreproblemet, så kan man fort ende opp med en ny leder. På en branntomt.

Medlemsvalg eller landsmøtevalg på partileder? Førstnevnte, sier de britiske partier. På tide å ta debatten også her hos oss? La Venstres landsmøte foreta partiledervalget, så får Venstre en partileder. Valg styrt ovenfra. La Venstres 6700 medlemmer foreta partiledervalget, så får Venstre med større sannsynlighet den rette partileder. Valg styrt nedenfra.

Problemet med dagens partiledervalgprosedyre er: Først velger lokallaget utsendinger til fylkets årsmøte, hvorpå fylkesårsmøtet velger utsendinger til landsmøtet – som så velger partileder.

Med andre ord; Det er tre ledd fra «folket» (partiets medlemmer) til de som velger partileder. Tilbake til middelalderen: Folket (partimedlemmene) vet ikke sitt eget beste, stormenn må bestemme på deres vegne. Derfor går det gjerne galt.

Valgkomiteen sliter nå. Hvem skal de innstille på? Skal partilederen kastes? Og hva med valgkomiteens sammensetning, når det hevdes at en potensiell valgkomité-medlem ikke vil sitte der, grunnet påståtte bindinger til den ene kandidaten?

Hvor mye enklere – og bedre – hadde det ikke vært for Venstre i dagens situasjon, om de hadde hatt medlemsvalg på partileder? Om Navarsete eller Haga er alternativet, er Sp et 5 prosentsparti. Men er Vedum et alternativ, er Sp et 15 prosents parti. Så viktig er det å ha riktig partileder – så stor skade kan feil i partiledervalg-prosedyrene generere.

Den amerikanske grunnlov kom først. I 1787. Med politisk frihet og menneskeretter hentet fra den kristne tradisjon. Hvoretter den franske revolusjon kom. I samme tradisjon, bygd på sitt såkalte folkesuverenitetsprinsipp: Adelens privilegier bortfaller. Alle mennesker er født frie og like. Og all myndighet skal utgå fra folket.

Danskeprinsen Christian Fredrik ville ikke at all myndighet skulle utgå fra folket. Så han samlet i 1814 norske såkalte stormenn, for å la seg velge til ny konge av Norge. Men disse stormenn ville. Så de avsto fra prinsens anmodning. Og sørget i stedet for å sammenkalle Norges første Storting. Som vedtok Grunnloven – bygd på nevnte folkesuverenitetsprinsippet. Og deretter valgte sin konge.

Det som ikke var praktisk mulig å gjennomføre i 1814, lot seg gjøre i 1905. Da ble Kong Håkon 7. valgt direkte av folket med 71 prosent oppslutning.

Norske partiledere derimot er valgt av partiets stormenn (landsmøtedelegatene). I strid med grunnlovens nevnte prinsipp. Ingen partiledere her er alene om dette problemet, men det hjelper jo ikke.

Et dynamisk parti er avhengig av prosesser som gir tilstrekkelig smidighet i forbindelse med skifte av partileder – særlig når partilederen ikke fungerer optimalt (hvilket alle partier fra tid til annen vil oppleve). Ved medlemsvalg på partileder blir partilederskifter enklere og smidigere – man unngår at partilederhensyn kan overstyre partihensyn.

Hvis partilederne hadde vært direkte valgt av partiets medlemmer, ville deres partier være markedstilpasset i den grad at velgerne slapp å gå til ekstreme alternativer – som bompengeaksjonen i Norge, Wilders i Holland eller gultrøyene i Frankrike – for å gi uttrykk for sin kritikk. Og partiene (som lever på tilmålt tid) ville levd lenger. For direkte medlemsvalg åpner for flere kandidater – og dermed bedre partiledere.

Forslag til nye partiledervalg-prosedyrer for Venstre:

1. Medlemsvalg på partileder gjennomføres ved hvert (stortings) valg.

2. Det enkelte partimedlem med korrekt innbetalt medlemskontingent avgjør selv om man vil delta i partiledervalget, som

a. stemmegiver (elektronisk avstemming ved bruk av BankID – basert på kandidatliste offentliggjort på partiets nettsted)

b. kandidat

3. Det gjennomføres valgomganger inntil en kandidat (ny partileder) oppnår minst 50 prosent av stemmene. Alle kandidater deltar i første valgomgang. Kandidater med minst

a. 10 prosent oppslutning i første valgomgang (maks 9 stk.), er kvalifisert til å delta i eventuell andre valgomgang

b. 20 prosent oppslutning i andre valgomgang (maks 4 stk.), er kvalifisert til å delta i eventuell tredje valgomgang

c. 33,4 prosent oppslutning i tredje valgomgang (maks 2 stk.), er kvalifisert til å delta i eventuell fjerde valgomgang.

Trine, tør du (la være)? Enn du, Abid – tør du (la være)?

MØTTE PRESSEN: Venstre-politiker Abid Raja uttaler seg om bråket etter uttalelsene om Frp. Foto: Øystein Sæthre Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling