Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Våpeneksport:

Åpent brev til Venstre

En ny regjering må stanse all eksport av militærmateriell og strategiske varer til landene som deltar i den Saudi-ledede koalisjonen i Jemen og styrke regelverket for eksport.

I REGJERINGSFORHANDLINGER: Venstres nestleder Ola Elvestuen og leder Trine Skei Grande. Her ved en tidligere anledning.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
I REGJERINGSFORHANDLINGER: Venstres nestleder Ola Elvestuen og leder Trine Skei Grande. Her ved en tidligere anledning. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tuva Krogh Widskjold, Leder i Changemaker, Øystein Kolstad Kvalø, Leder i Press, Line Hegna, Kommunikasjonssjef Redd Barna, Lisa Sivertsen, Leder for seksjon politikk og samfunn, Kirkens Nødhjelp

Kjære Trine Skei Grande, Terje Breivik og Ola Elvestuen.

Vi vet at dere har mange viktige kamper som skal tas på Jeløya. Vi tillater oss likevel å sende dere en kort, men viktig oppfordring nå regjeringsforhandlingene går mot slutten:

Venstre må kreve at regjeringen stanser all eksport av militærmateriell og strategiske varer til alle landene som deltar i den Saudi-ledede koalisjonen som kriger i Jemen. Og dere må kjempe for å styrke regelverket for eksport.

Her er hvorfor:

1. Venstres egen politikk

Venstre er et parti som kjemper for strengere våpeneksportkontroll. Dere har ved flere anledninger krevd en strengere føre-var praksis på all eksport til landene som kriger i Jemen, både på Stortinget og i andre kanaler.

Dere har et sterkt partiprogram som vil sidestille kravene til A- og B-materiell, og ha forbud mot salg av militært materiell til autoritære regimer.

2. Venstres verdigrunnlag

Venstre er et parti for menneskerettigheter, og ikke minst for barns rettigheter. Jemen er en krigssone hvor menneskerettighetene brytes hver eneste dag, av alle partene i krigen.

Alle de krigførende partene, den saudi-ledede koalisjonen, Jemens myndigheter, og houthiene, begår grove forbrytelser mot barn i krigen. De angriper skoler og sykehus, dreper og lemlester barn, rekrutterer og bruker barn som soldater, og nekter barn tilgang til humanitær hjelp.

3. Venstres ambisjoner for samstemt politikk for utvikling

Jemen er et av de fattigste landene i Midtøsten. Krigen, og den manglende ansvarliggjøringen av partene som kriger, har på få år gjort landet til verdens verste humanitære katastrofe.

Det vil ta mange år, og kreve en enorm innsats, å bygge opp det som krigen har brutt ned. Over 22 millioner mennesker trenger nødhjelp. Norsk våpeneksport er definitivt ikke med på å styrke oppnåelsen av FNs bærekraftsmål i Jemen – snarere det motsatte.

Lykke til med forhandlingene!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!