Apestreker på alvor

En hissig debatt har løpt i engelske The Guardians eksentriske leserspørsmålsspalte: Er det sant at dersom man gir en apekatt en skrivemaskin vil den, før eller seinere, gitt nok tid, skrive Shakespeares samlede verker?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Pessimistene, de som leser alle Englands verste tabloidaviser, hevder at det ser de da ingen tegn til. Andre lesere har prøvd å se på de matematiske komplikasjonene ved spørsmålet. Uansett er det helt klart et langtidsprosjekt. En leser med kalkulator kan fortelle at dersom vi bare holder oss til et tastatur med 27 bokstaver, og apen treffer én bokstav i sekundet - vil det ta 12 år før apen ved en tilfeldighet klarer å skrive MACBET - og det vil ta 331 år før MACBETH dukker opp. Så det er liten grunn til å sitte og vente.

  • Dette har selvsagt fått andre, økologisk bekymrede, lesere av The Guardian til å påpeke hvilken mengde papir og skrivemaskinbånd som ville gå med. Og aper trenger da også mat, skriver en bekymret leser fra Wirral. Å følge debatten kan sannelig få en til å forstå hvorfor England mistet koloniene.
  • Jo da, svarer en matematiker. Hvis bokstavene treffes helt tilfeldig, er en hvilken som helst rekkefølge like sannsynlig - også Shakespeares samlede, eller hundre tusen z-er på rad. Og, siden det i apens etter hvert gigantiske papirhaug ville finnes alle mulige kombinasjoner, ville Shakespeare foreligge der også i alle slags andre versjoner - perfekt oversatt til polsk, kroatisk og norsk, for eksempel. (Hvis vi ser bort fra æ, ø og å-problematikken, da.)
  • Lar man dette sige inn, betyr det også at apen, gitt sin evighet av tid, ikke bare ville kopiere Shakespeare. På et gitt tidspunkt ville apen også skrive en forbedret Shakespeare - en strammere «Hamlet», bedre verseføtter i «Romeo og Julie», morsommere vitser i «En midtsommernattsdrøm» - eller «Macbeth» som komedie for den saks skyld.
  • Problemet ville selvsagt være å finne perlene i papirfjellet - for apen ville jo også ha skrevet samtlige norske stortingsproposisjoner, to hundre nye bind av Sandemos serie om isfolket, Ibsen på nynorsk og en komplett utgave av dagens avis.

En irritert leser hevder at en ape, selv om han fikk evigheten til hjelp, aldri ville klare å skrive Shakespeares samlede. Siden apen ville treffe bokstavene helt tilfeldig, mens noen bokstaver på engelsk er langt mer brukt enn andre, ville den sekvensen av bokstaver som utgjør Shakespeares samlede aldri bli skrevet. Ikke av en ape.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer