Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åpne AKP-arkiver?

Replikk fra Sigurd Allern.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DAGBLADET SPØR om jeg er tilhenger av at AKP skal åpne sine «arkiver». Svaret er ja. Selvsagt bør det som måtte finnes av historisk materiale, for eksempel internblader, møteprotokoller og lignende bli stilt til disposisjon for forskere og andre seriøst interesserte. Arbeiderbevegelsens arkiv vil være en utmerket institusjon å overlate det til.

Om det i dag overhodet finnes noe sentralt arkiv av denne typen er et spørsmål som jeg ikke kan svare på.

Det er åtte år siden jeg gikk ut av partiet, og snart et kvart århundre siden jeg satt i den daglige ledelsen. Byråkratiske arkivrutiner var den gangen aldri spesielt høyt oppe på dagsordenen. Vi var, med tanke på overvåkningspolitiets virksomhet, definitivt mer opptatt av makulering enn arkivering.

DESTO VIKTIGERE er det da at det som måtte finnes av historisk stoff blir tatt skikkelig vare på og gjort tilgjengelig for offentligheten. Den motsatte holdningen bidrar i dag utelukkende til mytedannelser og debatter basert på rykter, omtrentlige referater og velkjente ideologiske repetisjonsøvelser.