Åpne kanaler for ytringsfriheten

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

STATLIG OG

reklamefinansiert TV kjenner vi alle. Sivilt fjernsyn har derimot ingen tradisjoner i Norge. Denne typen TV kjennetegnes ved at produksjonen gjøres av grupper og personer som ellers ikke ville sluppet til i dette mediet; det er snakk om mediekanaler for det sivile samfunn. I Spania og Italia har små ulovlige piratstasjoner dukket opp i flere byer - disse sender på ubenyttede TV-frekvenser, men har gjerne et nedslagsfelt på mindre enn en kilometer. I USA er kringkasting med og for det sivile samfunn institusjonalisert som Public Access TV , dvs. egne kanaler på kabelnettverkene viet programmer laget av ideelle organisasjoner og interesseforeninger.

I flere europeiske byer finnes lignende initiativer under betegnelsen åpne kanaler . Tyskland har gjennomført dette TV-konseptet i størst omfang. Nittende juni feiret det tyske nettverket av Offene Kanäle sitt 20 års jubileum - siden 1984 har det vokst fra èn stasjon til over 80 i dag. Bakgrunnen var introduksjonen av reklamefinansiert TV i Tyskland på 80-tallet. For å ivareta interessen til den tredje samfunnssektor - det sivile samfunn - bestemte tyske politikere at også denne parten skulle få sitt springbrett ut i etermediene. Resultatet er blitt et stort nettverk av lokale TV- og radiostasjoner som tilrettelegger for kringkasting av sivile produksjoner. Her kan enkeltpersoner - under eget redaktøransvar - få sendt sine opptak ut til kanalens seere. Enten møter de opp med ferdig redigert tape, eller de kan få opplæring og tilgang på utstyr hos den åpne kanalen. Uansett er produktet et sivilt bidrag til det allmenne medietilbudet og - ikke minst - i prosessen transformeres personer fra passive mottakere til aktive medieprodusenter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer