Åpne kort

Salgslister skaper hodebry, også på bokfronten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SALGSLISTER: I kjølvannet av debatten om VGs musikkliste, er det kommet en del innspill omkring salgslister generelt og boklister spesielt. Debattene er interessante, for listesammensetning er ingen eksakt vitenskap (med mindre man satser på smakslister, som musikkfantaster av Nick Hornbys type sikkert vil kalle definitive). Selv etter innføring av strekkoder i butikkene, har det ennå ikke lyktes noen å telle opp hver eneste plate eller bok som selges over disk. Derfor må man finne systemer som fanger opp de viktigste tendensene.

DAGBLADET TRYKKER hver mandag en bokliste, utarbeidet av Den norske Bokhandlerforening, som viser salget i 344 bokhandlere i Norge. Hvilke bokhandlere som er med, presiseres hver uke. Lista fanger opp tendensene i boksalget, men er altså ikke noen komplett bestselgerliste. Det har vi heller aldri påstått, og dermed unngått VG-listas felle: Den kaller seg Norges offisielle hitliste.

Men boksalget er i endring. Den nye bokavtalen vil føre med seg strukturelle endringer, som vi foreløpig bare har sett konturene av. Stadig flere handler dessuten over nett. I dag er bare to nettbokhandlere med på boklista. Bokhandlerforeningen begynner nå arbeidet med å ta inn tall fra flere, for å reflektere en større del av nettsalget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer