Joachim Triers «Thelma»

Åpner filmfestivalen med overnaturlig mystikk

Joachim Trier utforsker mørke krefter, religion og skyldfølelse i sin nye film.

TRAILER: Joachim Triers nye film «Thelma» har premiere på norske kinoer 15. september. Video: Motlys / SF Studios Vis mer

(Dagbladet): Regissør Joachim Triers nye film «Thelma» åpner den 45. filmfestivalen i Haugesund, 20 august. Filmen er en overnaturlig thriller, hvor temaene kristendom, homofili og skyldfølelse står sentralt.

- Joachim Trier er jo en av våre mest markante filmskapere. Vi er også kjempeglade for å kunne åpne med en norsk film, sier Tonje Hardersen, festival- og programsjef for Filmfestivalen i Haugesund, til Dagbladet.

Trier har avsluttet festivalen flere ganger, men aldri før åpnet den.

Overnaturlige krefter

Filmen forteller historien om Thelma, som nettopp har flyttet fra sin religiøse familie på Vestlandet for å studere i Oslo, og som plutselig får et voldsomt anfall på lesesalen.

Hun holder anfallet skjult for foreldene, og møter også medstudenten Anja, som hun får følelser for som hun ikke tør å anerkjenne. Samtidig blir anfallene farligere og farligere. Så forsvinner Anja sporløst.

Thomas Robsahm, som er filmens produsent, forteller at det å åpne Filmfestivalen i Haugesund er en veldig fin måte å presentere filmen på.

- Vi har brukt veldig lang tid på å gjøre filmen ferdig. Vi startet innspillingen i fjor høst og var ferdig like før jul. Vi har holdt på å gjøre den ferdig helt fram til nå, for det er blant annet ganske mye visuelle effekter i filmen som har tatt sin tid, sier Robsahm.

Han beskriver den som en film om å finne ut hvem man er, i en avgjørende alder.

- Det handler om identitet og tilhørighet, og en usikkerhet rundt seksualitet som kommer veldig overraskende på hovedpersonen. Det avdekkes nye lag av historien hele tiden. Den er veldig spennende, sier han.

Eili Harboe har rollen som Thelma, mens Kaya Wilkins portretterer Anja. Ellen Dorrit Petersen og Henrik Rafaelsen har også sentrale roller, og filmen har premiere 15. september.

Manuset er skrevet av Joachim Trier og Eskil Vogt, som også har jobbet sammen på «Louder Than Bombs» fra 2015, «Oslo 31. august» fra 2011 og «Reprise» fra 2006.

Fikk Nordisk råds filmpris

For «Louder Than Bombs» fikk de også Nordisk råds filmpris. Trier takket den gangen juryen for at de ga ham prisen selv om filmen er spilt inn på engelsk.

- For meg er det bildene, eller selve filmspråket, som utgjør det mest personlige ved mitt arbeid. Og filmspråket kjenner ingen nasjonale grenser, sa Trier.

Filmen ble også lansert i USA i april 2016, og høstet lovord blant kritikerne.

Av Avclub.com fikk filmen en 20. plass på lista over de aller beste filmene i 2016. Nettmagasinet beskriver «Louder Than Bombs» som et mesterverk i sin beskrivelse av hvordan en familie takler sorg etter et dødsfall. Filmskaperne roses for sin bruk av tilbakeblikk, drømmesekvenser og forskjellige fortellerstemmer for å gjøre seerne kjent med karakterenes indre liv.

Esquires liste over årets 25 beste filmer, havnet filmen på en 19. plass.

Ifølge anmelderen i Indiewire.com, Eric Kohn, var det Trier og Vogt leverte «intelligent og førsteklasses». Nettstedet plasserte filmen blant de 12 beste filmene i 2016.