Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Putins pressekonferanse

Åpner for å styre til evig tid?

Det er bare framtida som teller for Vladimir Putin (67). For, vil han fortsette som president til evig tid? Og hvordan skal han eventuelt få det til?

ET TRIKS I TRYLLE-BOKA?: Vladimir Putin motte den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko på fredag. Foto: AP / NTB Scanpix
ET TRIKS I TRYLLE-BOKA?: Vladimir Putin motte den hviterussiske presidenten Aleksandr Lukasjenko på fredag. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Putins årlige pressekonferanse torsdag illustrerte poenget. Med en henslengt liten kommentar, tilsynelatende tilfeldig, satte Putin det politiske Russland på hodet. Han gjorde ingen ting for å skjule at det var makta selv som talte. Og alle vet at makta, når Putins 4. presidentperiode er over i 2024, vinnes med bare én stemme, Vladimir Putins egen. Dette var ordene som fikk all verdens kremlologer til å stikke hodene sine ut på Twitter torsdag.

- Vel, kanskje de (begrensningene) kan fjernes, sa Putin.

Han snakket - mener mange - om begrensningene som hindrer at en president kan velges for mer enn to sammenhengende perioder, slik grunnloven slår fast. Men den korte setningen var på en måte mer egnet til å tåkelegge enn å klargjøre. For på én måte hadde han sagt at han åpnet for å endre grunnloven med å stryke begrensningen om ikke å sitte i mer enn to sammenhengende perioder. Men heller ikke dagen derpå var det noen av hans talspersoner som presiserte hva han egentlig hadde sagt? Ingen er derfor helt sikre. Fordi tåkelegging er også en hersketeknikk.

Putins ikke-svar torsdag var det nærmeste vi hittil har kommet et svar på 1 000 kroners spørsmålet i russisk politikk. Vil Putin, som i 2024 er 71 år, fortsette å styre Russland også etter valget i 2024? Og hvis han vil, hvordan vil han gjøre det? Vil han bruke skurke- og diktator-trikset, som Hviterusslands diktator og despoter i Sentral-Asia og Aserbajdsjan har gjort, og nettopp endre grunnloven for å kunne velges i mer enn to sammenhengende perioder? Vil han gjøre som Nursultan Nazarbajev i Kasakhstan, som i vår gikk av som president etter å ha sittet i nesten 30 år, men som fortsetter å ha kontroll fra sin posisjon som livslang sjef for det nasjonale sikkerhetsrådet? Vil han gjøre Russland til et parlamentarisk styre, og selv bli statsminister? Eller vil - og kan - han presse gjennom en realisering av en på-papiret union med Hviterussland, og dermed la seg velge til president i et formelt sett nytt land, Russland - Hviterussland.

Det er alternativene som foreligger, forutsatt at Putin egentlig vil fortsette, slik de fleste tror, men ingen andre enn hovedpersonen selv, egentlig vet. Så la oss derfor ta det systematisk, hvis altså, Putin vil fortsette.

Vil han fjerne klausulen i grunnloven som hindrer at en president kan bli valgt til mer enn to sammenhengende perioder? Putin er nå inne i sin fjerde periode som president. Det løste han ved å gjøre statsminister - da som nå - Dmitrij Medvedev til president da han hadde sittet i to perioder i 2008. Hvis har virkelig fjerner to-perioder klausulen så bruker legalismen og juristen Putin diktator-trikset, som han holdt seg for god til å bruke i 2008. Det vil være radikalt.

Spekulasjonene går også om Putin vil gjøre som Nazarbajev i Kasakhstan. Argumentene mot er at det er for usikkert, hvis han virkelig vil beholde all makt. Vil han svekke presidentembetet, for selv å bli statsminister? Den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan er én som har brukt knepet om å bytte posisjon for å beholde makta. Men vil det passe Putin? Neppe. Han har de siste åra konsentrert seg om utenrikspolitikken, der han har vært påfallende synlig i både Ukraina og i Syria. Som statsminister vil han på en helt annen måte enn nå bli gjort ansvarlig for alle innenrikspolitiske problemer, som fraværet av økonomisk vekst skaper.

Å realisere en union med Hviterussland er det siste trikset i Putins politiske tryllebok. Formelt er unionen langt på vei på plass. Den hviterussiske diktatoren Aleksandr Lukasjenko gikk i 1999 inn for unionen i det håp at en union kunne føre ham til toppen i Kreml, som den syke og alkoholiserte Boris Jeltsins etterfølger. Men så dukket Putin opp seinere på året, og i stedet var det Putin som vant kongeriket. Det skal brutalt og massivt press til for å virkeliggjøre en union med Hviterussland. Lukasjenko er sterkt imot. Det samme er folket i Hviterussland. En ny union blir derfor en vanskelig øvelse.

Alt dette er altså utløst av en bitte liten, tilforlatelig setning, tilsynelatende tilfeldig, litt som en bisetning. Det - om ikke annet - forteller historien om maktas glitrende mystikk i Vladimir Putins Russland.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media