VAKTE OPPSIKT: Esben Esther Pirelli Benestad (til høyre) og Ingrid Beate Thompson i aksjon under første konkurransedag i underholdningsprogrammet «Skal vi danse» på TV 2 i 2007. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
VAKTE OPPSIKT: Esben Esther Pirelli Benestad (til høyre) og Ingrid Beate Thompson i aksjon under første konkurransedag i underholdningsprogrammet «Skal vi danse» på TV 2 i 2007. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer

Åpner for likekjønnede dansepar i «Skal vi danse»

Dansk TV 2 åpner for par av samme kjønn, og TV 2 i Norge er heller ikke fremmed for tanken.

y(Dagbladet): Danseprogrammet «Skal vi danse» har vært svært populært i en årrekke både på norsk og dansk TV 2.

Hver sesong har det vært en mann og en kvinne i hvert dansepar, men nå åpner dansk TV 2 for at likekjønnede par kan trå inn på parketten.

- Man kan argumentere både for og imot ideen. Argumentet mot dansepartnere av samme kjønn er at alle, uansett seksuell legning, deltar på like vilkår. Det vil si som mann og kvinne. Et argument for er at tradisjoner skal brytes, sier Thomas Richardt Strøbech, underholdningsredaktør i danske TV 2, til avisen BT.

Strøbech poengterer at flere homofile deltakere har vært med i konkurransen, selv om de har danset med en partner av motsatt kjønn. Nå åpner han for at deltakere kan ha dansepartnere av samme kjønn, hvis deltageren ønsker det.

- Meningene er mange, også i det homofile miljøet tror jeg, men vi er forberedt på enhver tenkelige kombinasjon, sier Strøbech.

- Ikke fremmed å vurdere

Og på spørsmål fra Dagbladet, åpner også TV 2 i Norge for dansepartnere av samme kjønn:

- Dansepar av samme kjønn er ikke noe vi er fremmed for å vurdere i «Skal vi danse,» sier Rolf Wenell, underholdningssjef i TV 2 til Dagbladet.

Han sier at det eventuelt vil være gjennom dialog med den aktuelle kjendisen som har dette ønsket, produksjonsselskap og TV 2.

- Når vi caster kjendiser til «Skal vi danse» gjør vi det ikke ut i fra legning, livssyn eller kultur - vi går etter personligheten vi ønsker å ha med i programmet. Vi er ikke redd for å bryte med tradisjoner, sier Wenell.

Han påpeker at TV2 allerede i 2007 hadde med Esben Esther Pirelli Benestad som noen ganger danset i kjole sammen med sin kvinnelige dansepartner.

Danset som kvinne

I 2007 brøt nemlig lege Pirelli Benestad med de tradisjonelle kjønnsrollene i den norske versjonen av dansekonkurransen.

Både Pirelli Benestad og dansepartner Ingrid Beate Thompson danset cha cha cha i kvinneklær, og måtte tåle dommerkritikk for dette.

- For meg handler dans om det maskuline mot det feminine, jeg fikk litt problemer med å skille rollene deres her, sa dansedommer Trine Dehli Cleve.

Det fikk Benestad til å se rødt.

- Vi skal ta de rådene som går på dans, og ikke de på trans, sa Esben Esther til Seher.no, etter tilbakemeldingen.

I etterkant uttalte Benestad at han burde anmelde dommerne, fordi han mener han ble diskriminert for åpen mikrofon. Cleve uttalte i ettertid at hun ble satt ut da hun hørte det.

- Jeg gjør en jobb som dommer, og snakker om idretten ikke personen. Hvordan folk lever sine liv privat er meg totalt likegyldig. Han synes jeg har misfortått ham, og jeg synes han har misforstått meg. Dette blir vi nok ikke enige om uansett, sa Cleve til Seher.no.