Åpner for sadosex

TROMSØ (Dagbladet): Hvis Tom Løland og Ingeborg Moræus Hanssen vil, kan resten av landet også få se årets festivalfavoritt i Tromsø: Den sterkt sadomasochistiske filmen «Løgner».

Filmbyrået Scandinavian Entertainment Group har sikret seg opsjon på å importere den sterkt omstridte filmen til Norge. Men før den kjøpes må byrået få grønt lys fra Tom Løland, direktør i Statens filmtilsyn, og Ingeborg Moræus Hanssen, direktør i Oslo Kinematografer.

Førstnevnte avgjør om filmen får passere sensurreglene. Han karakteriserer den som «en vanskelig sak». Oslos kinodirektør kan uansett si nei til å sette den opp i hovedstaden. Da blir inntektene for små til at det lønner seg å ta filmen til Norge.

Tvil

- Og jeg er litt i tvil om Moræus Hanssen vil ha denne, sier Egil Ødegård i Scandinavian Entertainment Group.

Moræus Hanssen har ikke sett filmen ennå.

Ødegård importerte den franske filmen «Romance», som kinodirektøren sa ja til. Det er flere likhetstrekk mellom «Romance» og «Løgner». Begge viser svært tydelig hvordan en kvinne utsetter seg selv for uvanlige seksuelle opplevelser.

- Jeg anser «Løgner» som en av de mindre støtende filmene i sin sjanger, sier Ødegård.

Populær

Filmkritikerne i avisene Nordlys og Tromsø gir filmen henholdsvis terningkast én og to. Festivalen omfattes ikke av sensurbestemmelsene på samme måte som vanlige kinoer, men debatten om visningene har rast i Tromsø de siste ukene.

Kanskje det er derfor den er festivalens mest populære film, med over 1300 solgte billetter så langt.

OMSTRIDT: Den sørkoreanske filmen «Løgner» har sterke sadomasochistiske scener.