Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åpner for trygdefritak på NRK-lisensen

Arbeiderpartiet mener spesielle grupper bør få slippe å betale.

NRK-RABATT? Arbeiderpartiets Arild Grande mener vi bør vurdere om studenter og uføre skal få slippe å betale NRK-lisensen.
Foto: Berit Roald / Scanpix
NRK-RABATT? Arbeiderpartiets Arild Grande mener vi bør vurdere om studenter og uføre skal få slippe å betale NRK-lisensen. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I Dagbladet fredag lanserte Bård Vegar Solhjell ideen om å fjerne NRK-lisensen og erstatte den med en egen NRK-skatt.

Kulturminister Thorhild Widvey skal i tiden fremover vurdere andre finansieringsløsninger enn lisens. Solhjell vil ha en NRK-skatt som står i stil til inntekten.

Men han får ingen støtte fra sin gamle regjeringspartnere i Arbeiderpartiet.

Studentrabatt? - Forslaget til Solhjell vil utfordre NRKs uavhengighet kraftig, fordi en klåfingra statsråd i pengenød før en valgkamp fort kan bli frista til å kutte i denne NRK-skatten for å bruke pengene på noe annet. Da mister NRK forutsigbarheten i sin økonomi, sier Arild Grande (Ap) og legger til:

- Vi bør beholde lisensen slik den er i dag, eller vurdere en husstandslisens, slik vi ser i Tyskland.

Grande vedkjenner allikevel at dagens lisensordning kan ha visse usosiale effekter, og vil derfor åpne for at enkelte grupper skal få fritak fra å betale lisensen i sin helhet, slik som også gjøres i Tyskland i dag.

Uventet Frp-støtte - Vi bør vurdere om studenter, sykemeldte og arbeidsledige skal få rabatt eller fritak fra å betale lisensen i sin helhet, sier han.

Dette mener Grande vil bøte for de urettferdige sidene ved lisensen som også Solhjell peker på.

Men om Arbeiderpartiet er negative, får Solhjell, muligens noe uventet, støtte fra Fremskrittspartiet.

- Jeg registrerer at SV nå er på glid i lisensspørsmålet, og det er positivt, sier Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann for regjeringspartiet.

- Men det er rart de ikke gjorde noe med saken da de satt i regjering. Dessuten er lisensen langt fra den eneste avgiften som er usosial, legger han til.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media