Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Åpner gigantisk historieportal: - En julegave til folket

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen jubler for historisk gave.

BLE HEKTA:  Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er fascinert over den nye, gratis nettportalen norgeshistorie.no. - Jeg slet faktisk med å slutte da jeg først begynte å lese, sier kunnskapsministeren til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen
BLE HEKTA: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er fascinert over den nye, gratis nettportalen norgeshistorie.no. - Jeg slet faktisk med å slutte da jeg først begynte å lese, sier kunnskapsministeren til Dagbladet. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gaven ministeren sikter til, er nettstedet Norgeshistorie.no, som offisielt blir åpnet i morgen.

Kvalitetssikret I fire år har Universitetet i Oslo (Uio) arbeidet med kunnskapsportalen, som nå omfatter 530 artikler om Norges historie - fra steinalderen til i dag.

- Dette er skattekiste til hele nasjonen - helt gratis, sier Tor Egil Førland, instituttleder ved UiO.

- I motsetning til Wikipedia, har UiO faglig kontroll og spesialisert kunnskap. Artiklene er skrevet av omlag 100 historikere, blitt lest av redaktøren og minst en fagekspert til. Nå får hele folket tilgang til Norgeshistorie.no - helt gratis, sier Førland som har ledet styringsgruppa for prosjektet, til Dagbladet.

- Tiårets gave Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mottar gaven på vegne av hele det norske folk fredag ettermiddag på Universitetet i Oslo, sammen med prosjektets største bidragsyter, Fritt Ords direktør Knut Olav Åmås.

- Dette er årets julegave til det norske folk. Kanskje tiårets, sier Røe Isaksen til Dagbladet.

- Norgeshistorie.no er en fantastisk gave - til skoleelever, til lærere, ja, til alle historieinteresserte og til folk flest. Dette er en nettside man kan slå opp i, kose seg med og fordype seg i. Jeg slet faktisk med å slutte da jeg først begynte å lese, sier kunnskapsministeren.

- Et felles eie - I en tid hvor flyktning- og asylsituasjonen preger nyhetsbildet, er det også verdt å minne oss selv om at selv om Norge blir mer mangfoldig så er historien vår et felles eie. Uavhengig av hvor vi kommer fra bor vi alle i et land formet av fortidens store og små begivenheter.

- Det er også en demokratisk gave, sier kunnskapsministeren og legger til:

- Her blir historien tilgjengelig for alle, overalt hvor det er nettdekning. Det har gått en debatt om den såkalte krisen i humaniora. Denne gaven viser både verdien og nytten av humanistiske fag. Det er en flott gave og en viktig gave.

- Kan Danmark - kan vi Universitetet fikk ideen fra Danmark, der Universitetet i Århus hadde laget en nettportal med dansk historie gratis til alle.

- Når Danmark kan, må jo vi kunne, sier Førland:

- Det har vært en veldig stor jobb. Vi hadde ikke klart det uten stor velvilje fra Universitetet, som har bidratt med lønnsmidler - og ikke minst stiftelsen Fritt Ord, som har donert tre millioner kroner.

Analytisk og fortellende Norgeshistorie.no, som ble åpnet forrige uke, er ikke et statisk nettsted. Universitetet er allerede i gang med å planlegge flere og mer utdypende artikler innenfor alle tidsepokene.

- Du kan fordype deg i vikingtid og oljealder, historisk festing,  klimakriser, sensur på 1700-tallet og bilkjøring etter krigen.

- Portalen søker å være et analytisk og fortellende nettsted på samme tid, sier instituttlederen, som legger til at hver artikkel har lenker til Store norske leksikon (snl.no) og Nasjonalbiblioteket.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!