Åpner hjertedøra

I en alder av 83 år kommer Anne-Cath. Vestly med sin første voksenbok. Hun er klar med satiriske tekster om samfunnet.

Hjemme på Bjølsen i Oslo sitter barnebarnet Line på kjøkkenet og ordner i mormors papirer, mens Anne-Cath. svinser rundt og leter etter brillene. Det er en helt vanlig dag i livet til hun som alle lesende mennesker har et forhold til. Bortsett fra dette ene: Hun forbereder seg på å komme med voksenbok i slutten av oktober. I dag leser hun siste korrektur på «Anne-Cath. Vestly for de voksne» før boka går i trykken.

- Jeg kan ikke forklare hva som er motivasjonen. Plutselig får du bare lyst til noe. Jeg har gått løs på mine medmennesker og latt dem bli både svarte og morsomme. Dette er ting som er skrevet over 40 år, sier Vestly.

- Krasse saker

- Det er krasse saker. Det er vel en form for satire, sier sønnen Jo om morens tekster.

Han sitter i sofaen og blar gjennom illustrasjoner til den nye lydboka om Aurora. Jo Vestly har produsert alle lydbøkene om jenta i blokk Z og kommer i disse dager med enda en.

Det var han som oppmuntret moren til å slippe voksentekstene.

Da hun var 19 år, kledde Anne-Cath. seg ut og skrev sin første voksenmonolog. Hun likte å ha på seg kostyme når hun satte seg inn i andre menneskers hode. Under krigen skrev hun flere monologer som hun framførte i teatergruppa Stanislavskij.

Hun ville bli skuespiller. Men det skulle ikke gå lang tid før broren Mentz, som arbeidet i NRK, ba henne steppe inn og lese H.C. Andersens eventyr. Siden ble hun spurt om å skrive noe sammen med onkel Lauritz, og så var det gjort. Anne-Cath. Vestly ble alles barnetimetante.

Men hun har hele tida fortsatt å skrive for voksne i skjul.

Det er disse monologene som nå blir utgitt i bokform.

- Har du noen gang følt det som begrensende at du ble hele Norges mormor?

- Nei, det eneste må være at jeg helst vil være meg selv. Jeg er mor til to hyggelige sønner, og jeg kan ikke bli alles mormor om jeg så sto på hodet.

- Litt skummelt

Vestly innrømmer at det er med en viss forventning hun forsøker seg i en ny sjanger.

- Det er litt skummelt. Men jeg leste noen av tekstene på Surnadal i sommer. Jeg tenkte at nå tror de det kommer noe for barn, og så blir de skuffet. Men det gikk veldig hjem, og da ble jeg så glad.

- Jeg tror folk vil bli overrasket. De tror du skriver bare barnestoff, sier Jo Vestly til moren.

- Det heter ikke bare barnestoff , sier Anne-Cath. mildt irettesettende.

Dårlig kritikk

Hun har tenkt å fortsette å skrive bøker for barn. I fjor kom boka «Monrad tenker», som fikk blandede kritikker. Noen mente Vestly har kommet i utakt med tida.

- Tok du deg nær av det?

- Det var ikke så morsomt. Spesielt det at de var så sure på tegningene jeg hadde laget. Jeg føler kanskje at jeg ikke ble forstått. Men jeg fikk mange brev fra gutter som ville jeg skulle skrive mer om Monrad. Så det blir flere historier, om jeg bare kan bli venner med datamaskinen min igjen, sier Vestly og legger humrende til:

- Den har slått seg fullstendig vrang. Nå setter jeg et blankt ark på den og later som det er en skrivemaskin.

.
FULL AV SPILLOPPER: - Nei, vi tar ikke imot dørselgere her, sier Anne-Cath. Vestly bestemt og presser døra igjen for Dagbladet, før hun slår den på vidt gap med en hjertelig latter. Denne høsten åpner hun døra for voksenverdenen.