MÅ TAS PÅ ALVOR:  Generalsekretær i forfatterforeningen Tore Slaatta, mener rapporten fra Sverige må tas på alvor. Foto Geir Ramnefjell / Dagbladet
MÅ TAS PÅ ALVOR: Generalsekretær i forfatterforeningen Tore Slaatta, mener rapporten fra Sverige må tas på alvor. Foto Geir Ramnefjell / DagbladetVis mer

Åpner ny meldingstjeneste for å unngå trusler

I Sverige har en av tre forfattere vært utsatt for hat eller trusler. I Norge vil NFF igangsette et lavterskeltilbud for dem som ikke vil gå til politiet

(Dagbladet): Norsk Faglitterær Forfatter og Oversetterforening (NFF) vil gjøre det enklere å melde fra når man opplever trusler og hets.

I en ny funksjon på foreningen hjemmesider opprettes det nå en ny meldetjeneste for forfattere. 
Vil vise solidaritet - En slik tjeneste kan brukes til å dele erfaringer og kunnskap om trusler, hets og sjikane, og gjøre det mulig for foreningen å støtte forfattere i utsatte situasjoner. Alvorlige tilfeller må imidlertid også meldes inn til politiet, sier generalsekretær i NFF, Tore Slaatta, til Dagbladet.

- Vi kan arbeide tiltak på politisk nivå og reise dette temaet for myndighetene. Vi må støtte de som ytrer seg, og vise solidaritet som et prinsipp for ytringsfriheten, legger han til.

Onsdag kom nyheten om at en av tre svenske forfattere har vært utsatt for trusler og trakassering. Undersøkelsen er utført av Myndigheten for Kulturanalyse i Sverige. Det melder nettstedet Bok 365. NFF tror funnene er relevante også i Norge.

- Må tas på alvor Styreleder for NFF, Marta Breen, sier til Bok 365 at enkelte tema lettere trigger hat enn andre, som innvandring, feminisme, netthets og religion.

- NFF er selvsagt opptatt av denne tematikken. Selv er jeg aller mest bekymret for de kvinnelige forfatterne med minoritetsbakgrunn. Det virker som om samtlige av disse stemmene har opplevd grove trusler av ulikt slag. Mange risikerer også å bli forfulgt og overfalt, sier Breen.

Hun forteller at det foreløpig ikke er gjort noen undersøkelser som tar for seg forfatteres ytringsfrihet i Norge.

Slaatta mener den svenske rapporten bør tas på alvor også her hjemme.

- Vi har ikke statistisk grunnlag for å si at situasjonen er samme i Norge, men denne rapporten er absolutt verdt å ta på alvor, sier Slaatta.

- Ifølge denne rapporten er det høye tall i Sverige. Det er nok ikke helt sånn i Norge, men vi skal absolutt være på vakt. Vi har flere eksempler på minoritetskvinner som har opplevd hets og trusler i forbindelse med det de skriver, sier han.