Alexandra Rotan i «Stjernekamp»:

Åpner om vendepunktet: - Spinnvilt

I løpet av sine 24 år har Keiinos Alexandra Rotan opplevd mye som andre bare kan drømme om. Men det har ikke kommet gratis. Nå er hun en av deltakerne i «Stjernekamp».

GRUER SEG: Alexandra Rotan fra Keiino er en av årets deltakerne i «Stjernekamp». Hun forteller til Dagbladet at hun gleder seg til å opptre, men gruer seg til flere aspekter ved konkurransen. Reporter: Kjetil Stoveland. Klipp og voiceover: Maja Walberg Klev Vis mer
Publisert

Til tross for hennes unge alder, og å vokse opp i det hun betegner som en ikke-musikalsk familie, har 24-åringen fra Råholt i Viken fått en pangstart på artistkarrieren. I 2019 var hun, Fred Buljo og Tom Hugo Hermansen med i Eurovision i Tel Aviv med låta «Spirit In the Sky». Hadde publikum fått bestemme, hadde Rotan og Keiino gått rett til topps i konkurransen. Juryen ville det annerledes.

Dagbladet møter Rotan på Zoom, idet hun gjør seg klar til siste delen av turneen med Keiino. Smilet og latteren sitter løst hos Rotan gjennom hele intervjuet. Etter over et år med corona, gleder hun seg til nye turneer og konserter med bandet. Hun beskriver det som «overtenning fra morgen til kveld».

- Jeg liker best å stå på scenen, gjerne hver dag. Vi i Keiino er ganske få, men alle kjenner hverandre veldig godt fra før. Vi er en god vennegjeng som reiser på tur. Bare det å kunne oppleve det er helt fantastisk. Det å kunne se smilende ansikter som synger med, du ser det er stjerner i øya deres når vi går på scenen. Det gjør at jeg får den energien også. Alt som har med turné å gjøre er fantastisk, sier Rotan til Dagbladet.

Alexandra Rotan

 • Født 29. juni 1996 i Råholt i Eidsvoll kommune.
 • Vant «Melodi Grand Prix» med Keiino og låta «Spirit In the Sky» i 2019. Fikk flest publikumsstemmer under «Eurovision». Etter juryestemmene var talt opp endte de på en 6. plass.
 • Var med i «Melodi Grand Prix» igjen i 2021 med Keiino og låta «Monument».
 • Deltok i «Melodi Grand Prix» i 2018 med Stella Mwangi, og MGP jr. i 2010. Hun var med i «Idol» i 2016 der hun røk ut under semifinalerundene.
 • Var vokalist for Alan Walker under europaturneen hans i 2017.
 • Er deltaker i høstens «Stjernekamp» på NRK.

- Alltid kjempet for den vi er

Keiino er et band med tre vidt forskjellige mennesker, i alle fall på utsida. Alexandra Rotan er yngst, mens eldstemann Tom Hugo Hermansen er 17 år eldre. Fred Buljo er den mellomste med sine 33 år. Geografisk strekker de seg fra Buljos hjemby Kautokeino, til Hermansens Sørlands-oppvekst i Kristiansand.

Da Rotan møtte Buljo og Hermansen for første gang forteller hun at de fant tonen fort.

- Jeg tror mye av det er fordi vi deler litt av de samme historiene, ved å være litt annerledes og vi har aldri tatt ting for gitt. Vi har alltid kjempet for den vi er og stått opp for oss selv. Vi deler de samme verdiene, og da er det lett at vi med våre åpne hjerter kommer sammen, og får en veldig bra connection fra dag en, sier Rotan.

Hun beskriver gutta som sine beste venner.

- Jeg ser på dem som min familie. Jeg føler jeg har kjent dem hele livet.

MGP FOR ANDRE GANG. Keiino fremfører låten «Monument» før finalen i Melodi Grand Prix i 2021. Bandet kom på 2. plass, slått av Andreas «Tix» Haukeland. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK / NTB
MGP FOR ANDRE GANG. Keiino fremfører låten «Monument» før finalen i Melodi Grand Prix i 2021. Bandet kom på 2. plass, slått av Andreas «Tix» Haukeland. Foto: Julia Marie Naglestad / NRK / NTB Vis mer

Lei av å forsvare lidenskapen

På spørsmål om hvordan hun selv har måttet kjempe for den hun er, forklarer hun at det har sammenheng med hennes lidenskap for musikk. En lidenskap som har vært og er den viktigste prioriteringen i livet hennes.

- Det hender jeg får spørsmål som «Hvorfor driver du med det, hvorfor er du ikke med på sammenkomster i stedet, hvorfor er du alltid opptatt med sangoppdrag?». Jeg har alltid valgt musikk framfor noe annet. Og det å hele tiden skulle forsvare det, man blir litt lei det til slutt.

Hun forteller videre at hun vil gå fram som et godt eksempel for andre mennesker med en lidenskap.

- Da skal du følge drømmen og lidenskapen. Selv om du møter motgang, får dører slengt i ansiktet, du blir sendt ut av sangkonkurranser, eller du får høre at du ikke er bra nok for noe. Jeg har fått høre mange ganger at jeg ikke skiller meg ut utseendemessig, men da tenker jeg «skitt au». Så lenge jeg driver med musikk og har det gøy, så er det derfor jeg driver med musikk.

STOLTE: Keiino havnet til slutt på femteplass i Melodi Grand Prix. Etter finalen var det en stolt gjeng som møtte pressen. Reporter: Marie Røssland. Video: Christian Roth Christensen/Dagbladet Vis mer

- Må du synge så høyt?

Rotan har vært musikkglad hele livet. I hjemmet var det mye musikkspilling med faren som hadde platespillere, og radio som sto på. I barndommen sang foreldrene nattasanger til henne.

Hun beskriver ikke familien som en nevneverdig musikalsk familie.

- De er ikke en gjeng med profesjonelle musikere, men de synger fint! Bestefar spilte trekkspill og sang litt, farfar var også trubadur med gitar. Jeg fikk min første gitar av farfar. Jeg fikk alltid nattasang av mamma og pappa, og var vokst opp med at radioen sto på. De har alltid vært glad i musikk, men de har aldri vært noen aktive utøvere.

Hun tror musikkinteressen hennes skyldes kombinasjonen av musikkspillingen i hjemmet, og forestillinger og musikktimer på barneskolen. Hun ble også meldt inn på Kulturskolen på Eidsvoll, etter at læreren hennes sa at Rotan er «over middels interessert i musikk».

- Jeg var alltid den som sang høyest, også var jeg alltid den som ville ha hovedrollen på scenen. Jeg husker en musikktime da jeg satt ved siden av en venninne som spurte: «Må du synge så høyt?». Da var jeg bare sånn «Ja, for det er så gøy». Jeg kunne alltid alle replikker på innpust og utpust, selv om det ikke var mine egne, ler Rotan.

Ti kjappe: Alexandra Rotan

 1. Beste egenskap: Er som oftest blid.
 2. Verste egenskap: Jeg får fryktelig kort lunte på tom mage.
 3. Hvordan ser din drømmekveld ut?: På scenen i en av verdens største arenaer, med minst 50 000 i publikum.
 4. Hvordan vil du bli husket?: Som ei jente som fulgte drømmene sine, og en artist som drev med musikk fordi hun elsket å stå på scenen.
 5. Favorittartist?: Lady Gaga
 6. Hvem drømmer du om å samarbeide med?: Lady Gaga
 7. Hvem beundrer du?: Familien min, gutta mine i Keiino og Lady Gaga
 8. Hva blir du provosert av?: Urettferdighet. Det er det verste jeg vet, i alle situasjoner.
 9. Favorittfilm?: Har ikke peiling. Jeg ELSKER filmer, men aner ikke hva verken filmene eller skuespillerne heter. Noe action kanskje??
 10. Hva gjør du om ti år?: Da reiser jeg verden rundt og holder konserter hver eneste dag! Det er drømmen!

Vendepunkt etter «Idol»

Da Rotan var 16 år hadde hun allerede vært med i «MGP jr.». og hadde fortsatt planer om å satse på musikkarrieren.

- Jeg hadde ingen rundt meg da som kunne noe særlig om bransjen. Det var mamma og pappa, og noen musikklærere her og der. Så sendte jeg mailer til alle de store plateselskapene hvert fall fem ganger. Sjekker de søppelposten sin, så tror jeg de finner en haug av mailer fra Alexandra Rotan.

Hun fikk aldri svar fra plateselskapene, men ga seg ikke. Hun kaller det en «unorsk trend» å gå fram på.

I 2016 var hun med i «Idol», men røk ut i semifinalerundene. Etter hun hadde «grått litt», sendte hun mail til «Idol»-dommer Sandeep Singh, og spurte han om tips til veien videre. Han ba henne ikke gi opp, og at hun kunne ta seg ei uke fri fra musikk. Rotan tok ikke fri. Hun sendte den samme meldingen til Gunnar Greve, og svaret hun fikk beskriver hun som et vendepunkt.

- Plutselig får jeg en melding fra Gunnar. «Hei, kunne du tenke deg å være vokalisten til Alan Walker?» Jeg husker jeg bare «Hva?» For meg var det en million ganger bedre enn å vinne «Idol». Det var det største som hadde skjedd i min karriere. Jeg sa selvfølgelig ja. Jeg ble testet på et par låter, og det var bare full match med en gang. Jeg øvde og øvde og visste at dette var en mulighet jeg hadde til å reise og synge med en av verdens største artister. Det var spinnvilt.

Klar for «Stjernekamp»

28. august er det klart for den tiende sesongen av NRK-serien «Stjernekamp» der Rotan er en av deltakerne. Blant de andre deltakerne er Carina Dahl, tidligere «Idol»-vinner Jorun Stiansen, «X-factor»-vinner Chand Thorsvik og sangeren Kevin Mbugua.

Rotan gleder seg til opplevelsen, og gleder seg til å stå på scenen. Én sjanger er hun derimot litt skeptisk til, hvis hun kommer så langt.

- Opera i beste sendetid på NRK foran hele det norske folk. Det gruer jeg meg litt til. Men jeg gleder meg bare til delen om å stå på scenen, synge og ha det gøy.

Konkurransedelen og å bli bedømt «gruer jeg meg veldig» til, sier hun.

- Jeg kommer aldri til å bli vant til det tror jeg. Jeg har alltid vært veldig sår. Hvis noen har noe negativt å si om mine prestasjoner, så har jeg veldig lett for å arrestere meg selv, og grave meg ned. Si at jeg har ti kilo med glede, og et kilo med negativitet. Da føler jeg at negativiteten veier mye mer. Jeg må være veldig flink til å se på det som konstruktivt, og ikke tenke at det er kritikk. Jeg tror jeg må jobbe mest med det.

- Hvorfor takket du ja?

- Det har vært en drøm lenge. Jeg har alltid hatt lyst, men det har aldri passet. Nå passet det. Jeg skal ikke legge skjul på at jeg har blitt spurt tidligere om å være med, og da har det ikke passet. Det å bli spurt igjen er helt fantastisk. Jeg gleder meg bare til å stå på scenen og underholde det norske folk. Er det noen som trenger underholdning nå, så er det de der hjemme. Så jeg skal lage show.

Støtte fra familien

Familien har vært til stor støtte gjennom hele livet til Rotan. Gjennom eventyret med Keiino har foreldrene vært delaktige. Under den pågående turneen er også faren med å selge «merch som bare rakkeren», ifølge Rotan. Hun beskriver familien som de viktigste i livet hennes.

- Som jeg har sagt en million ganger før, jeg får ikke sagt det nok, jeg hadde aldri kommet dit jeg var i dag hadde det ikke vært for familien min.

Moren og faren så tidlig at hun brant for musikk, og hun har brukt dem som mentorer opp gjennom åra.

- De har vært der hvert eneste sekund og de har aldri tvilt på om musikk er riktig for meg, sier Rotan og fortsetter:

- Det har aldri vært noen nedsnakking om musikk, for de har sett hele veien at det er musikk og på scenen jeg hører til. Når de nå ser alt jeg får gjøre med Keiino, så vil de være med på mest mulig. Mamma og pappa var med masse i 2019 da vi reiste rundt for å promotere låta før «Eurovision». De var med som både veskebærere, og managere. Det er så utrolig godt å vite at jeg har noen der som virkelig støtter meg 100 prosent.

FAR OG DATTER: Rotan er full av beundring av foreldrene sine, og sier de alltid har støttet henne, og aldri vært i tvil om at musikk var riktig for henne. Foto: Privat.
FAR OG DATTER: Rotan er full av beundring av foreldrene sine, og sier de alltid har støttet henne, og aldri vært i tvil om at musikk var riktig for henne. Foto: Privat. Vis mer

- Aldri gjort det for berømmelse

Hun tror støtten fra familien har vært til stor hjelp for at hun ikke har fått divanykker.

- Jeg tror mye av det er fordi de hele tiden har sett at jeg elsker musikk, at jeg aldri har gjort det her for noe annet, for berømmelse for eksempel. De har alltid sett at jeg har gledet meg sinnssykt til hvert eneste sangoppdrag. Bare jeg snakker om musikk har de sett at dette er lidenskapen min.

Hun tror at om man har noen annen motivasjon enn musikk som gjør at man står på scenen, kan divanykkene komme.

- Det er fort gjort å bli høy på seg selv når man ser at folk liker det du driver med. Men jeg gjør dette fordi jeg elsker å se de glade ansiktene som sitter i salen når jeg står på scenen. Da hadde det vært unaturlig for meg og gått rundt med divanykker, avslutter Rotan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer