Sophie Elise om boka «Ting jeg har lært»:

Åpner opp om dop-angsten

Sophie Elise Isachsen er ute med ny bok om ting hun har lært i livet. Til Dagbladet forteller hun om hvordan hennes forhold til dop har endret seg.

NY BOK: Sophie Elise Isachsen snakker om sin tredje bok «Ting jeg har lært». Hun forteller blant annet om hvordan hun brukte sex for å bli populær og hennes første møte med MDMA. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NY BOK: Sophie Elise Isachsen snakker om sin tredje bok «Ting jeg har lært». Hun forteller blant annet om hvordan hun brukte sex for å bli populær og hennes første møte med MDMA. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av Norges mest omstridte kjendiser, Sophie Elise Isachsen (25), er ute med ny bok med tittelen «Ting jeg har lært». Boka handler om alt Sophie Elise har lært i sitt 25 år lange liv, fra sex, intimitet og skam til influensere, kjærlighet og å angre.

- Dette er min tredje bok. Da jeg begynte med boka så hadde jeg ikke en start og en slutt, slik jeg hadde med de forrige. Jeg hadde et tema og en følelse jeg ønsket å skrive om, sier Isachsen til Dagbladet.

Ett tema ble til åtte, forklart og reflektert over 275 sider. Isachsen forteller at hennes tidligere bøker handler om hvem hun var, men tredje i rekken skiller seg ut. Den handler om hvem hun er nå.

CRIBS: Jonas får snoke i huset til Sophie Elise, men det er én ting hun nekter å vise frem. Video: Rød Løper Vis mer

- Jeg ser på livet fra mitt voksne perspektiv. Jeg føler jeg går mye dypere inn i skam, og følelser jeg ikke har stått inne for i de tidligere bøkene. Det er en del av det å være forfatter. Man må gå dypt inn i de tingene, sier hun.

Utseende

Dagbladet møter henne på Aker Brygge en regntung tirsdag. Flere ganger stopper Isachsen opp for å kommentere den voldsomme nedbøren. Hun kommer rett fra intervju med God morgen Norge, og ikke et eneste hårstrå ligger feil. I boka skriver Isachsen mye om at folk tror hun er uintelligent på grunn av utseende.

- Er du redd folk dømmer deg når de ser deg på en dag som denne, selv om de ikke vet at du er så sminket på grunn av et intervju?

- Nei, for dette er sånn jeg alltid ser ut. Dette er bare den jeg er. Jeg har gjort det jeg kan med det jeg har. Dette er sånn jeg ser ut og vil se ut, sier Isachsen.

- Men har du klart å bruke det til din fordel at mange har meninger om ditt utseende?

- Jeg tror nok jeg bare hadde fått skrevet én bok på grunn av utseende mitt, men nå har jeg jo skrevet tre. Det viser at dette er noe jeg kan, sier hun.

Dopangst

I boka forteller Isachsen om sitt første møte med det narkotiske stoffet MDMA. Hun beskriver det som en «bad trip». Den dag i dag har hun et avslappet forhold til dop, og sier at hun ikke er streng når det kommer til reseptbelagte medikamenter.

- Man må ta de tingene jeg skrev om dop med en klype salt. Det er en grunn til at det bare er en bisetning. Jeg er veldig glad i mørk humor og dra inn de tingene som en nonchalant greie er fordi det var en morsom ting å skrive om. Jeg har prøvd MDMA, jeg føler ikke at det er så unormalt, men det er ikke noe jeg gjør, sier Isachsen.

Hun sier hun aldri har opplevd at dop flyter fritt i kjendismiljøet, og hun selv har aldri kjent på et doppress.

- Dette er en bisetning i boka, fordi det har vært en bisetning i mitt liv, sier hun.

Isachsen legger imidlertid til at hennes negative opplevelse med MDMA ga henne en avsmak på narkotika.

- Det hang igjen i form av en angst. Det opplever mange, og det er nødvendigvis ikke farlig. Man får bare en følelse av at man ikke vil gjøre det igjen, som man også kan få med alkohol og kaffe, sier hun.

Sex

I boka åpner Isachsen opp om sitt forhold til sex. Hvordan hun brukte det for å få oppmerksomhet i ungdommen og etterdønningen det har fått i hennes voksne liv.

- Det å være sexy og seksuell var bare en rolle som jeg laget for å tilfredsstille en mann. At man bare skal være sexy for en mann, at det er forventet at du skal ha et show i senga uten å tenke på din egen nytelse. sier Isachsen.

SKAPER OVERSKRIFTER: Sophie Elise Isachsens avgjørelse om å reise til USA for å få reversert en rumpeoperasjon hun gjennomførte i Tyrkia som 19-åring, skaper overskrifter i Storbritannia. Vis mer

- Dette er min erfaring og jeg tror mange kvinner kjenner på det samme. Man føler at man ikke er helt i kontakt med seg selv når man har sex. Det eneste man tenker på er at mannen skal ha det bra, hvordan man ser ut og hvordan det man sier og gjør påvirker sexen. Man klarer ikke slippe seg helt løs, fortsetter hun.

- Hvordan tror du det er for unge jenter i dag?

- Jeg tror det fortsatt er sånn. Jeg vet jo ikke, for jeg er jo ikke 13. Jeg tror ikke det er så mye å synes om det. Det er veldig normalt å skryte av sex, eller å ligge med folk for status. Jeg synes ikke det er så alvorlig, men det er problematisk om man lar det henge ved seg i sitt voksne liv, fortsetter hun.

Norges mest omstridte

Stikkordet i boka er «skam». Ordet er skrevet hele 66 ganger. Isachsen ønsker å ufarliggjøre temaene i sitt liv som har vært skambelagt. Samtidig er Sophie Elise klar over at hun kan framstå som skamløs.

- Det er bare en overflatisk ting at man tenker at det å være lettkledd betyr å være skamløs på en måte. Jeg føler ikke det om meg selv. Jeg føler jeg har vært full av skam, og det er det boka handler om. Jeg føler ikke at jeg har hatt en skamløs åpenhet heller, ikke engang i denne boka. Men jeg er åpen, det er det som har gjort meg til den jeg er, sier hun.

- Hva synes du selv om å bli kalt Norges mest omstridte kjendis?

- Det er kjedelig at jeg skal være den mest omstridte personen i Norge. Det sier vel litt om hvor mange kjedelige offentlige personer vi har. Omstridt er vel positivt, og kan bety at man vekker en følelse hos folk. Jeg prøver å se sånn på det, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer