«Vår mors synder»:

Åpner opp om kultmora: - Noe føltes galt

En ny dokumentarserie om trebarnsmora Lori Vallow på Netflix tar oss med på baksiden av en rystende historie om tro, løgn og mord.

TRAILER: Se traileren for dokumentarserie om «Dommedagsmammaen» Lori Vallow. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I traileren for «Vår mors synder», er vi innledningsvis vitne til en spent telefonsamtale mellom Lori Vallow (49) og hennes voksne sønn, Colby Ryan (26).

- Hvordan går det, Bubba, spør moren.

- Ikke bra, mamma, svarer han dystert tilbake.

- Det var trist å høre.

Da kommer det raskt fra «Bubba»:

- For min del, eller for søsknene mine?

Makabert funn

I juni 2020 kom nyheten om at det var funnet levninger gravlagt under jord, plast, dyrekadavre og planker på en eiendom i Rexburg i Idaho. Noen dager seinere bekreftet politiet det alle fryktet var sant:

Levningene tilhørte Joshua «JJ» Vallow (7) og Tylee Ryan (17). Begge hadde vært savnet siden september 2019.

SØRGENDE: Fra en minnestund for JJ og Tylee i Idaho Falls 11. juni 2020. Foto: John Roark / The Idaho Post-Register / AP / NTB Scanpix

SØRGENDE: Fra en minnestund for JJ og Tylee i Idaho Falls 11. juni 2020. Foto: John Roark / The Idaho Post-Register / AP / NTB Scanpix

Vis mer

- Dette er ikke utfallet vi håpet på, nemlig å finne dem i trygghet. Våre hjerter og bønner går til JJ og Tylees familier, het det i en pressemelding fra politiet i Rexburg som ble gjengitt av blant annet NBC.

Samtidig markerte likfunnet et dystert nytt kapittel i historien om søskenparets mor, Lori Vallow, som for lengst var blitt tildelt kallenavnet «Dommedagsmammaen».

Åpner opp om mora

Dokumentarserien «Vår mors synder» er regissert av Skye Borgman. Fra før har hun true crime-dokumentarene «Bortført innen synsvidde» (2017) og «Jenta på bildet» (2022) på merittlista.

I løpet av den tredelte miniserien, ser Borgman nærmere på hvordan Vallow kunne gå fra religiøs fanatisme og paranoia, til å stå tiltalt for delaktighet i drap på sine egne barn.

Underveis bistår menneskene som sto nærmest ofrene og de antatte gjerningspersonene, med sine førstehåndsberetninger.

DET VAR EN GANG: Colby Ryan sammen med moren Lori Vallow, før marerittet begynte. Foto: Skjermdump fra trailer
DET VAR EN GANG: Colby Ryan sammen med moren Lori Vallow, før marerittet begynte. Foto: Skjermdump fra trailer Vis mer

En av dem er Vallows eneste gjenlevende barn, sønnen Colby Ryan. Han minnes blant annet den dagen to etterforskere banket på døra og spurte ham om søsknene var hos ham.

- Jeg ringer moren min, og telefonen hennes er død, forteller han i dokumentaren.

- Jeg hadde en følelse i sjelen. Noe føltes galt.

Møttes på dommedagskonferanse

I sentrum for de rystende begivenhetene som har skapt internasjonal oppmerksomhet, står Lori Vallow og ektemannen Chad Daybell (54).

Begge var medlemmer av en dommedagssekt som gikk under navnet «Preparing a People» og som trodde verden skulle gå under 22. juli 2020.

GLANSBILDET: Charles var Loris fjerde ektemann, og for familie og venner fremsto de som det idelle ektepar. Her sammen med Loris eldste sønn, Colby Ryan. Foto: Skjermdump fra trailer
GLANSBILDET: Charles var Loris fjerde ektemann, og for familie og venner fremsto de som det idelle ektepar. Her sammen med Loris eldste sønn, Colby Ryan. Foto: Skjermdump fra trailer Vis mer

Daybell ga ut egne fiksjonsbøker hvor apokalyptiske scenarioer løst basert på mormoner-teologi er fellesnevneren. Han deltok også i en podkast om å forberede seg til den bibelske endetida.

Lori hadde vært gift med Charles Vallow i 13 år på det tidspunktet hun selv ble med i sekten, og på en dommedagskonferanse møtte hun Chad. Ifølge øyevitner hadde hun stjerner i blikket.

Snart begynte de å maile hverandre om tro, dommedag og kjærlighet.

Drepte i selvforsvar

I et Facebook-innlegg som nå er slettet, har Loris tidligere svigerinne Kay Woodcock fortalt hvordan Lori i løpet av 18 måneder gikk fra å være en fantastisk mamma, til å bli en irrasjonell dommedagsprofet.

- Lori var en nydelig, kjærlig, oppmerksom mor. På 18 måneder forandret ting seg, da Lori begynte å vie all sin tid til en ny, religiøs gruppe som vi kaller en «kult», skrev hun.

Sommeren 2019 skjøt og drepte Lori Vallows bror, Alex Cox, hennes fraseparerte ektemann, Charles Vallow (62). Da han ringte nødtelefonen, hevdet han det skjedde i selvforsvar.

POLITIVIDEO: I oktober 2021 ble det offentliggjort en avhørsvideo filmet kort tid etter at ektemannen døde. I avhøret ser man Lori Vallow spøke og le når hun prater om ham. Video: NTB / Chandler P.D. Vis mer

Da han ble skutt, hadde Charles Vallow allerede søkt om skilsmisse. Han hevdet ifølge Insider at Lori trodde hun hadde blitt en gudeliknende figur som var ansvarlig for innledningen til den bibelske apokalypsen.

I papirene ba han om full omsorgsrett for JJ fordi Lori ikke var «mentalt stabil nok» til å ta ansvar for sønnen.

I desember samme år dør Alex Cox av det politiet mener er høyt blodtrykk og blodpropp i lungene.

Engler varslet dødsfall

Kort tid etter at Charles Vallow døde, tok Lori med seg Joshua og Tylee og flyttet fra Phoenix til bare et steinkast unna huset der Chad Daybell bodde med kona Tammy (49).

Så inntreffer et nytt dødsfall.

TILTALT: Chad Daybell (t.v.) sammen med sin forsvarsadvokat John Prior under de innledene høringene 4. august 2020. Foto: John Roark/Post Register/AP, POOL/NTB
TILTALT: Chad Daybell (t.v.) sammen med sin forsvarsadvokat John Prior under de innledene høringene 4. august 2020. Foto: John Roark/Post Register/AP, POOL/NTB Vis mer

Angivelig sovnet Tammy Daybell inn av naturlige årsaker i nattas mulm og mørke. Ifølge Fox News 13 skal Chad ha hatt et syn hvor engler fortalte ham at kona kom til å dø.

Knappe tre uker etter at Chad er blitt enkemann, gifter han seg med Lori på Hawaii. Ingen av deres nærmeste visste at de var et par før Lori sjokkerte alle med å dele bryllupsbilder på Facebook.

Men det er et urovekkende spørsmål som stadig flere begynner stille: Hvor er Loris to yngste barn, JJ og Tylee?

Kalte sønnen en zombie

Før Lori dro til Hawaii for å gifte seg, fortalte hun venninnen April Raymond at barna var blitt «zombier» og at JJ med vilje ødela et Jesus-bilde hun hadde på veggen.

DREPT: Politiet og FBI satte i gang en storstilt leteaksjon etter Joshua «JJ» Vallow (7) og Tylee Ryan (17). Foto: AP / NTB Scanpix
DREPT: Politiet og FBI satte i gang en storstilt leteaksjon etter Joshua «JJ» Vallow (7) og Tylee Ryan (17). Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Hun sa at Tylee hadde en mørk sjel, sa April i et intervju med CBS.

- Hun sa at JJ er en zombie som klatrer opp på skapene, opp på kjøleskapet, og ødelegger bildet hennes av Jesus.

Datteren Tylee ble sist sett i september 2019 på vei inn i Yellowstone nasjonalpark sammen med mora og annen familie. Sønnen JJ ble sist sett av skoleansatte flere dager seinere.

Urovekkende telefonsamtale

Til slutt er det JJs bestemor Kay Woodcock som ringer til politiet.

Når politiet kontakter Lori med spørsmål om hvor barna befinner seg, serverer hun dem historier som snart skal vise seg at ikke stemmer.

Så deler Melanie Gibbs, som selv er mormoner og var aktiv i «Preparing a People», et lydopptak med politiet.

- Jeg lover deg at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har bare gjort nøyaktig som jeg følte at Vårherre ba meg om å gjøre, kunne de høre Lori si på slutten av telefonsamtalen med venninnen.

Nektet å svare om barna

FBI etterlyste Tylee og JJ i hele USA, og saken ble raskt riksdekkende. Men selv tok Lori det hele med tilsynelatende største ro og nektet å fortelle hvor barna befant seg. Så forlot hun og Chad Idaho i all stillhet.

DESPERATE: Under en pressekonferanse i januar 2020 utlovet barnas besteforeldre Kay og Larry Woodcock dusør på 20 000 dollar for informasjon som kunne lede til at de ble funnet. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register/AP/NTB
DESPERATE: Under en pressekonferanse i januar 2020 utlovet barnas besteforeldre Kay og Larry Woodcock dusør på 20 000 dollar for informasjon som kunne lede til at de ble funnet. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register/AP/NTB Vis mer

Flere måneder seinere ble paret funnet igjen på Hawaii. Etter at politiet har ransaket Loris leiebil og funnet en plastpose full av penger, forfulgte en reporter fra East Idaho News ekteparet på øya Kauai.

- Ingen kommentar, svarte Lori på spørsmål fra reporteren om hvor barna hennes befant seg.

- Ingen kommentar? Folk rundt om i hele landet ber for barna deres, ber for dere … Hvorfor gir dere oss ikke svar, spurte han mens han holdt mikrofonen opp mot Lori som gikk med bestemte, raske skritt.

- Det er fint, svarte Lori ordknapp.

- «Det er fint». Det er fint at de ber for dere, ber for barna deres, hva?

Men han fikk ikke noe svar.

Fulgte digitale spor

25. januar 2020 fikk Lori fem dager på seg til å vise barna til myndighetene. Hvis ikke ville hun bli arrestert. Men hun fortsetter ferien som før og glimrer med sitt fravær i retten. En måned seinere ble Lori pågrepet og siktet for å ha forlatt barna sine.

Samtidig var FBI i full gang med å følge hennes avdøde brors digitale fotspor.

Det viste seg at Alex befant seg i hagen på Chads eiendom i Rexburg tidlig om morgenen dagen etter at familien hadde returnert fra Yellowstone.

UTGRAVNING: På dette bildet fra juni 2020 ser vi politiets teknikere som saumfarer Chad Daybells eiendom i Rexburg. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register/AP/NTB
UTGRAVNING: På dette bildet fra juni 2020 ser vi politiets teknikere som saumfarer Chad Daybells eiendom i Rexburg. Foto: John Roark/The Idaho Post-Register/AP/NTB Vis mer

Da de seinere gikk gjennom Chads mobiltelefon, fant de en melding han hadde sendt til Tammy 14 minutter etter at Alex hadde forlatt hagen:

«Vel, jeg hadde en interessant morgen. Jeg så en stor vaskebjørn langs gjerdet. Jeg skyndet meg og hentet pistolen. Ett skudd var det som måtte til. Han er nå i vår dyrekirkegård.»

FBI og politiet rykket ut til eiendommen. Begravet under jord, dyrekadavre, plast og treverk fant man levningene.

Nekter straffskyld

I februar 2020, fire måneder før søsknene ble funnet, gjorde storebror Colby Ryan et intervju med Fox 10 Phoenix. På det tidspunktet trodde han ikke moren var i stand til å ha skadd barna.

- Mamma ville dødd for barna. Når man ser og hører om dette, samtidig som man lurer på hvorfor barna ikke blir funnet, da blir tankene og følelsene uenige, sa han.

I RETTEN: Lori Vallow i retten i Rexburg i Idaho i mars 2020. Foto: AP/NTB
I RETTEN: Lori Vallow i retten i Rexburg i Idaho i mars 2020. Foto: AP/NTB Vis mer

Lori Vallow Daybell og ektemannen Chad Daybell har erkjent seg ikke skyldige i anklager om drap, konspirasjon og økonomisk svindel i forbindelse med dødsfallene til 7 år gamle Joshua og 17 år gamle Tylee.

De kan risikere dødsstraff hvis de blir dømt.

- Mamma manipulerte alle, sier Colby Ryan i traileren til «Vår mors synder».

- Troen kan gjøre mye rart med deg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer