BLE TATT: I denne artikkelen ble det oppdaget juks fra journalist Daniel Butenschøn.
BLE TATT: I denne artikkelen ble det oppdaget juks fra journalist Daniel Butenschøn.Vis mer

Åpner opp om plagiatskandalen: - Jeg aldri har hatt onde hensikter

Den tidligere reporteren i Dagens Næringsliv, Daniel Butenschøn, forteller hvorfor han drev med journalistisk juks.

(Dagbladet) - De personene jeg dekket ble ikke skadelidende. Jeg er lei meg for alle jeg har stilt i forlegenhet. Jeg skjønner at de må gå gjennom sakene mine, men forstå da også at jeg aldri har hatt onde hensikter overfor dem jeg skrev om, sier den tidligere Dagens Næringsliv-journalisten Daniel Butenschøn.

Angrer

I et lengre intervju i Morgenbladet i dag dybdeintervjues Butenschøn for første gang om plagiatskandalen som traff norsk media som en bombe for et år siden.

Det er en tydelig angrende Butenschøn som åpner seg opp om vurderingene og årsakene som ligger til grunn for at han over flere år tok snarveier. Målet var ifølge den tidligere journalisten blant annet at reportasjene han forfattet skulle inneholde det sjefene ville ha, samt at innholdet skulle være spennende for leserne hans.

Sa fra seg verv

Han forteller også om at handlingene skyldtes latskap, at han var lei, demotivert og at han revurderte karrieren som journalist.

Daniel Butenschøn. Foto: NTB Scanpix
Daniel Butenschøn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

På tidspunktet saken ble kjent hadde Butenschøn sagt opp jobben i Dagens Næringsliv, og var på vei over i en ny stilling i Tinius-stiftelsen, Schibsteds største aksjonær. Han var også styremedlem i Stiftelsen for kritisk og undersøkende presse (SKUP), men sa etter kort tid fra seg både verv og stilling.

- Det er det vondeste. De jeg har løyet til, sier Butenschøn til Morgenbladet, og legger til at han ønsker seg å jobbe med nye ting i framtida, «uten at dette alltid vil dukke opp».

Startet på Twitter

Det var i juli i 2015 DN gikk offentlig ut og innrømmet at en av deres journalister hadde drevet med omfattende journalistisk juks. Skandalen ble et faktum etter at twitterbrukeren Øistein Refseth gjorde det klart at «DN Magasinets sak «Klagemuren» rapper sine beste poeng ordrett fra David Sedaris’ «Standing By»».

Reportasjen Refseth siktet til var publisert av The New Yorker, og bransjenettstedet Medier24 var blant de første til å omtale saken.

Dagens Næringsliv begynte deretter en systematisk gjennomgang av Butenschøns reportasjer, noe som avslørte at han ble tatt i plagiat, sitatfusk og fabrikasjon av kilder i 40 av 158 undersøkte saker.

- Svært alvorlig

Skandalen ble ikke tatt lett på i norske mediakretser. Overfor Dagbladet sa generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum følgende:

- Dette er svært alvorlig. Slikt gjør man bare ikke. Og husk at dette er ikke bare kopiering og plagiering, men også fabrikkering. Det er minst like ille! Det er å lure leseren, sier hun til Dagbladet.

Til Dagbladet sier Daniel Butenschøn at han ikke ønsker å kommentere uttalelsene utover det som står i Morgenbladet.

Sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, har ikke svart på Dagbladets henvendelser.