DEBATT

Pandemien og veien videre

Åpner viruset døra til en bedre verden?

Det skjer noe underlig. Vi opplever det hver dag alle sammen. Naturen puster friere under en klarere himmel, mens CO2-utslippet faller. Vi trenger en vaksine. Men det gjør naturen også.

ETTER CORONA: Skal vi nok en gang gå i gåsemarsj til shoppingsentrene? Skal det være Black Friday hver dag, spør den danske forfatteren Carsen Jensen. Foto: Agnete Brun
ETTER CORONA: Skal vi nok en gang gå i gåsemarsj til shoppingsentrene? Skal det være Black Friday hver dag, spør den danske forfatteren Carsen Jensen. Foto: Agnete Brun Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Coronaviruset er et stort sosialt eksperiment, som på mange måter minner om en hjemsøkelse eller prøvelse. I hvor stor grad er vi villige til å gi avkall på hevdvunne vaner og privilegier for å redde livet? Hvor langt rekker utholdenheten vår når det gjelder suspenderingen av en hellig hverdag, som vi fram til i går ikke bare tok for gitt, men også anså som uangripelig?

Eksperimentet ser ut til å ha lykkes over all forventning. Vi er parate til forbløffende store forandringer i livet når de bare har en fornuftig begrunnelse.

I enkelte amerikanske stater, som for eksempel Michigan, har det vært demonstrasjoner mot nedlukkingen av samfunnet. Demonstrantene har krevd at guvernøren, Gretchen Whitmer, skal fengsles, mens de har vandret i gatene, bærende på et arsenal av automatvåpen som ville gjort Den islamske stat grønne av misunnelse. Men i stedet for å være den amerikanske frihetsdrømmens vakreste blomst, er fanatikerne i flertallets øyne en uansvarlig minoritet som ingen støtter, andre enn nok en uansvarlig minoritet, USAs president Donald Trump

I Storbritannia har det blitt offentliggjort en forbløffende undersøkelse, som viser at bare ni prosent av befolkningen ønsker å returnere til tilstanden før Corona-krisen. De drømmer ikke om det normale. I deres øyne er det det normale som er problemet. Unntakstilstanden er kanskje ikke en utopi, men den har åpnet en dør til noe annet og bedre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer