Asterix coronavirus

Åpnet Asterix. Reagerte med vantro

I en 2017-utgave av tegneserien Asterix er coronavirus en skurk som herjer i Italia.

HERJER I ITALIA: I en utgave av tegneserien Asterix herjer en skurk ved navn Coronavirus i Italia. Foto: Jon Rognlien
HERJER I ITALIA: I en utgave av tegneserien Asterix herjer en skurk ved navn Coronavirus i Italia. Foto: Jon Rognlien Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt209 -11
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.3K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Tusenvis er døde av coronapandemien i Italia og landet står nå i det som er erklært som nasjonens verste krise siden andre verdenskrig.

Litteraturanmelder i Dagbladet Jon Rognlien reagerte derfor med vantro da han så navnet «Coronavirus» i tegneserieheftet «Italia rundt på tvers» fra serien «Asterix» fra 2017.

- Det er slike tilfeldigheter som får en til å tro at det er mer mellom himmel og jord, og så videre, helt til man finner ut at det hele faktisk var tilfeldig, sier han til Dagbladet.

ITALIA PÅ TVERS: I tengeserieheftet «Italia rundt på tvers» kappkjører Asterix mot den onde romeren «Coronavirus». Foto: Jon Rognlien.
ITALIA PÅ TVERS: I tengeserieheftet «Italia rundt på tvers» kappkjører Asterix mot den onde romeren «Coronavirus». Foto: Jon Rognlien. Vis mer

I tegneserien kappkjører den onde romeren «Coronavirus» mot Asterix nedover Italia, fra Monza i hjertet av Lombardia, via Parma og Firenze, før løpet ender i Napoli.

- Det er jo nærmest en perfekt illustrasjon av virusets vandring i det herjede Italia, sier Rognlien.

Fra 1932

Rognlien sier at han kom over heftet av ren tilfeldighet.

- Min yngste sønn hadde vært i skapet og funnet fram en bunke med gamle julehefter som jeg hadde fått til anmeldelse i Dagbladet, og siden dette var et blad jeg ikke hadde brydd meg om å se på i og med at det overhodet ikke var noe egentlig julehefte, tenkte jeg at jeg kunne slå i hjel litt tid på å lese det. Bortsett fra coronaviruset var ikke heftet mye verdt. En toer på terningen, maks, sier han.

Ifølge Egmont, som gir ut tegneserieheftet, er navnet «Corona» vært i bruk helt siden 30-tallet.

- Navnet kommer av at «Corona» er blitt brukt som navn på virus i mange år, helt siden 1932. Det er derfor brukt som navn på en skurk i «Asterix», sier Kjetil Johnsen i Egmont.

Jon Rognlien sier at vi må kunne spøke i denne situasjonen, men understreker alvoret av corona-krisen.

PROVOSERENDE: Flere Twitter-brukere viser sin misnøye for en coronarelatert video Madonna nylig publiserte. Video: @Madonna. Vis mer

- Galgenhumor må vi ha, uansett hvor ille det blir. Men morsomt er det vel egentlig ikke, for i Italia er det mine venners foreldre som dør uten å få tatt farvel med sine kjære, sier Rognlien.

Asterix-skaper gått bort

Tirsdag kom også nyheten om at Albert Uderzo, en av skaperne av den franske tegneseriefiguren Asterix, er død. Uderzo døde hjemme i Neuilly, melder NTB.

- Albert Uderzo døde mens han sov, av et hjerteinfarkt som ikke er knyttet til corona. Han var svært sliten de siste ukene, forteller svigersønnen Bernard de Choisy til nyhetsbyrået AFP.

Sammen med René Goscinny skapte Uderzo figurene i og fortellingene om den lille gallerlandsbyen som kjemper innbitt mot romerne og erkefiende Julis Cæsar. Styrkedråpene gjør dem uovervinnelige, enten det er på hjemmebane eller på ett av de mange eventyrene krigeren Asterix legger ut på med makker og bautasteinhogger Obelix og hunden Idéfix.

Duoen produserte 26 Asterix-album fram til Goscinny døde i 1977. Deretter fortsatte Uderzo på egen hånd og leverte åtte album til. I 2013 overtok forfatter Jean-Yves Ferri i tospann med tegner Didier Conrad, men det er fortsatt Goscinny og Uderzos navn som står øverst på forsiden.

Albert Uderzo sto også bak andre tegneserier, blant annet om den nordamerikanske urinnvåneren Ompa-pa. Også den serien var et samarbeid med Goscinny.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 025 429 (19.1%)i Norge har fått dose nr 1
299 631 (5.58%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer