Åpnet verden og lukket diskusjonen

«Fremtiden i våre hender» er nr. 15 i Dagbladets sakprosakåring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Bok nr. 16: Erik Dammann, «Fremtiden i våre hender», Gyldendal, 2002.

• Les også: www.dagbladet.no/sakprosa • Send inn din egen sakprosa-liste til sakprosa@dagbladet.no

Nadderudhallen, midt i det borgerlige Bærum, 25. april 1974. Stapp fullt inne, lukt av gymsal, tilskuere i ribbeveggene. En kombinasjon av ekspertise og motkultur på første benk: den radikale veteranen Trygve Bull, filosofen Arne Næss med sitt lett ironiske smil, visesangeren Birgitte Grimstad ytterst til høyre.

På gulvet ungdommen. Foran dem på podiet: forfatteren og debattanten Erik Dammann, som nå var i ferd med å stifte bevegelsen «Framtiden i våre hender».

Over 2000 mennesker møtte fram for å høre Dammann i idrettshallen - «det klarer ellers bare popstjerner» kommenterte Arne Skouen i Dagbladet. Opphavet til oppstyret var en bok, utgitt to år før, allerede da trykket i sju opplag.

«Fremtiden i våre hender» etablerte et sett nye forutsetninger for den norske offentligheten på 70-tallet. Samtidig lukket den miljødebatten som skulle komme.

Med tanke på entusiasmen boka skapte, er det påfallende hvordan mismotet preger Dammanns tekst: «Det er så mange ting som bekymrer oss - så mange skremmende sider ved vår situasjon,» lyder den aller første setningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer