Åpningen av Høstutstillingen gjorde stortingspresidenten provosert

- Invitasjonen til å klappe fristet ikke. Men jeg buet ikke, sier Olemic Thommessen.

MISFORNØYD: Stortingspresident Olemic Thommessen reagerer på åpningen av Høstutstillingen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MISFORNØYD: Stortingspresident Olemic Thommessen reagerer på åpningen av Høstutstillingen. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Høyre-politiker og stortingspresident Olemic Thommessen (58) reagerte sterkt på åpningen av Høstutstillingen på Kunstnernes hus i Oslo, skriver Aftenposten.

Da koret Mannskoret åpnet årets utstilling ved å framføre en sovjetisk versjon av Russlands nasjonalsang, viste Thommessen tydelig at dét ikke falt i smak.

- Å spille nasjonalsangen til et land som i disse dager fremstår som en aggressor og som bryter folkeretten på en rekke punkter, det er ikke noe man gjør uten videre. I beste fall er det en politisk provokasjon - og da synes jeg det er mer nærliggende å bue enn å klappe, sier han til Aftenposten.

- Ble provosert Thommessen har også ytret seg om hendelsen på sin Facebook-side.

«For meg var den naturlige reaksjon heller å skulle "bue" enn å gi applaus til en agressor som i disse dager skaper angst og bekymring over hele Europa. Men så er vi vel kanskje ikke så opptatt av dette der vi prater oss rundt på utstillingsåpning - og hvis koret har rett - overfladiske og ganske dekadente luller oss inn i en introvert verden der vi selv spiller hovedrollen hele tiden. Om jeg ble provosert - ja!! - og jeg håper det var meningen», skriver han.

Reaksjonene Thommessen har fått på Facebook-innlegget i kommentarfeltet, er svært delte. Mens noen hyller ham for å være «en klok mann» som «har baller», mener andre at det reaksjonen er «pinlig».

- Ikke et kommunistisk kor Blant dem som har etterlatt seg et par ord, er også noen av Mannskorets medlemmer.

«Vi er ikke et kommunistisk kor og vi hyller heller ikke Putin, men sangen kan heller tolkes som en støtte til et folk som har fått gjennomgå mye jævelskap, fra tsar og Stalin til Putin og oligarker. Eller man kan rett og slett nyte en fantastisk sang - helt på høyde med Marseillaisen», skriver Ask Brantenberg Cold, som omtaler seg som korets førstebass og styreleder, og videre:

«Vi pleier vanligvis å forklare dette, men valgte ikke å gjøre det i dag. Vi får vurdere å synge vår versjon av Frank Zappas Why Does It Hurt When I Pee neste gang for å unngå misforståelser».

Mandag sier Thommessen til Dagbladet at han er misforstått.

- Jeg synes saken er blitt hauset opp. Jeg buet ikke, sier stortingspresidenten og forklarer:

- «Hva er dette?», spurte jeg kona mi og kanskje en to, tre andre som sto rundt. Invitasjonen til å klappe, fristet ikke, så jeg klappet ikke.

Han stilte i etterkant også arrangøren noen kritiske spørsmål rundt sangvalget.

- «Hva ligger bak det å velge å spille den russiske nasjonalsangen? Det er vel en demonstrasjon mot publikum, siden korets neste sang - av Raga Rockers - handlet om hvor dekadente og avslappet vi er?», gjengir han og legger til at han mener det hele var en «performance» som heller «dummet ut» publikummet som klappet for nasjonalsangen.

Utstillingsleder Charlotte Dølvik sier til Aftenposten at hun støtter korets kunstneriske frihet til selv å velge hva de ville framføre. Juryleder Vanna Bowles synes imidlertid at låtvalget var «rart».

- Jeg har ikke rukket å ta tak i dette. Jeg vil forhøre meg med de som har arrangert åpningen, sier Bowles til avisa.