Apokalypse snart

Cellistene i Apocalyptica spiller musikk av heavy metal-heltene sine med kjærlighet, presisjon og eleganse.

De fire, finske musikerne i Apocalyptica er grensesprengende. Hvem hadde vel tenkt på å forene tung-musikken til Metallica med klassiske strykere før de spilte inn Plays Metallica By Four Cellos i 1996?

Eicca Toppinen, Max Lilja, Paavo Lötjönen og Perttu Kivilaakso har alle sammen utdannelse fra det prestisjetunge Sibelius Akademiet. De kombinerer en tilværelse som frilansere og orkestermusikere med kjærligheten sin for heavy metal. Debutalbumet var en ren Metallica-hyllest. For eksempel ble metal-klassikeren Nothing Else Matters trukket ut i dype, poetiske strøk som bygget seg opp til et langtrukkent klimaks.

Oppfølgeren fra 1998, Inquisition Symphony, inneholdt arrangementer av låter fra band som Faith No More, Sepultura og Pantera, i tillegg til flere Metallica-sanger og noen egne komposisjoner. De langhårede finnene forandret ikke på verkene, men la dem til rette for de fire strykeinstrumentene sine. Noe man garantert trenger god fantasi og kreativitet for å gjøre.

På det siste albumet sitt, Cult, har finnene tatt i bruk andre instrumenter i tillegg til celloen. Her finner du for eksempel noen gitarsoloer og mer eksperimentering med lydbildet.

Kanskje var det Apocalyptica som inspirerte Metallica til å samarbeide med Berlins Symfoniorkester om livealbumet S & M. Det som er helt sikkert er ihvertfall at de apokalyptiske cellistene spiller heavy metal ikke bare for folk med nakke av stål, men også for de som har øre for vakre og sterke melodier framført av gode musikere.