OVERLEVELSE: Etter den ødeleggende krigen har folk bosatt seg i bevegelige byer. En spektakulær film, men publikum svikter kinoene. Video: FilmwebVis mer Vis mer Vis mer

«Mortal Engines»

Apokalypsefilmen flopper og kan tape mer enn 100 millioner dollar

«Mortal Engines» ligger an til å bli årets store kalkunfilm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Science fiction-filmen basert på den bestselgende romanserien med samme navn, av forfatter Philip Reeve, sliter i kulde og motvind.

Bak storsatsingen finner vi blant andre skaperen av «Ringenes herre» og «Hobbiten»-filmene, Peter Jackson, som medprodusent. Filmen bygger opp en verden ulikt alt man tidligere har sett.

«Mortal Engines» hadde premiere for to uker siden. Independent skriver at filmen flopper verden over, og risikerer et tap på minst 100 millioner dollar - tilsvarende over 900 millioner norske kroner.

Terningkast 4

Filmen, som er regissert av Christian Rivers, er basert på de fire første dommedagsbøkene av Philip Reeve. Til tross for helt greie anmeldelser, er det få som ser filmen, også i Norge.

Dagbladets anmelder er imponert over det visuelle, men ikke plottet, og konkluderer med terningkast 4.

Det som skulle være en av årets store filmsuksesser, kan koste Universal Pictures dyrt. Independent antyder at filmselskapet kan tape opp mot 150 millioner dollar - mer enn 1,3 milliarder kroner, hvis ikke besøkstallene tar seg kraftig opp.

Utrolig svakt

Siden premieren for to uker siden, har det bare gått én vei for billettsalget, nedover. I USA hadde filmen i åpningsuka et billettsalg på 7, 5 millioner kroner.

På verdensbasis i samme periode var tallet 42,3 millioner dollar.

<strong>SPEKTAKULÆRT:</strong> «Mortal Engines» er en påkostet og spektakulær film, men kinopublikummet svikter. Foto: Filmweb
SPEKTAKULÆRT: «Mortal Engines» er en påkostet og spektakulær film, men kinopublikummet svikter. Foto: Filmweb Vis mer

Det blir betegnet som ekstremt dårlig, ikke minst for en film som har et budsjett på mer enn 110 millioner dollar, tilsvarende en milliard norske kroner.

Byer på hjul

Filmen, og bøkene, handler om en postapokalyptisk periode et par tusen år fram i tid, der Europa - slik vi kjenner kontinentet i dag - er utslettet av masseødeleggelsesvåpen.

Hovedpersonen er Hester Shaw, spilt av Hera Hilmar.

Overlevende bor i mobile byer som forflytter seg som beltevogner på hjul. Byene sluker hverandre. Den verste rovbyen er London. Hester Shaw er på jakt etter mannen som myrdet hennes mor.

«Mamma Mia» på topp

Ifølge den norske nettsiden Filmweb, ligger «Mortal Engines» på 87. plass når det gjelder årsoversikten for 2018. Til nå har 19 833 kinogjengere sett filmen i Norge. Dette blir betegnet som et lavt tall for en så stor filmsatsing.

Hittil i år er «Mamma Mia - Here we go again» den mest sette med 708 412 solgte billetter.

På de tre neste plassene finner vi norske filmer: «Skjelvet» (598 338), «Den 12. mann» (640 519) og «Månelyst i Flåklypa» (418 593). På 5. plass finner vi «Mission Impossible - Fallout» med 388 901 solgte billetter

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer