Applaus til debutant

Heidi Marie Kriznik (32) skrev dikt som ingen ville ha. Det ble annerledes da hun flyttet seg til et stort format.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
Les anmeldelsen! La deg ikke lure av at hun er oppkalt etter Heidi i Alpene. Heidi Marie Kriznik er en av høstens aller sterkeste debutanter, mener Dagbladets anmelder Inger Bentzrud. Tre ganger er Kriznik blitt refusert med diktsamlinger av ulike forlag. Uten en gang å få konsulentuttalelser. Da venner fortalte henne at det var en større historie som lå og «trøkka» i diktene hennes, tok hun steget over i romanfortellingen med «Applaus».

Fordommer

Mor forblir en bifigur i denne varme far/sønn-skildringen, der historien starter med at far rømmer fra Polen etter å ha sett en plakat om jobbmuligheter hos Cirkus Arnardo i Norge. Jeg-fortelleren, hans sønn, må konstatere at faren aldri helt lykkes med sitt yrkesaktive liv, står alltid litt utenfor det norske samfunnet - men er på godt og vondt en nær far. Men tross sitt østklingende navn, Kriznik insisterer på at boka ikke er basert på egenopplevelser.

- Mine besteforeldre var statsløse under Østerrike-Ungarn og bosatte seg i Slovenia. De dro seinere til Østerrike hvor min far vokste opp. Men jeg er født i Norge, med norsk mor. Men jeg var ute etter en østeuropeer i romanen min. Helst en polakk. For mange i Norge har fordommer mot polakker. Folk blir så raskt definert ut fra et miljø her i landet. De plukker enten jordbær eller så vet alle om en polakk som er håndverksarbeider. Men jeg er opptatt av at det du ser og det du oppfatter er to forskjellige ting.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer