Applaus til debutant

Heidi Marie Kriznik (32) skrev dikt som ingen ville ha. Det ble annerledes da hun flyttet seg til et stort format.

 • Les anmeldelsen! La deg ikke lure av at hun er oppkalt etter Heidi i Alpene. Heidi Marie Kriznik er en av høstens aller sterkeste debutanter, mener Dagbladets anmelder Inger Bentzrud. Tre ganger er Kriznik blitt refusert med diktsamlinger av ulike forlag. Uten en gang å få konsulentuttalelser. Da venner fortalte henne at det var en større historie som lå og «trøkka» i diktene hennes, tok hun steget over i romanfortellingen med «Applaus».

  Fordommer


  Mor forblir en bifigur i denne varme far/sønn-skildringen, der historien starter med at far rømmer fra Polen etter å ha sett en plakat om jobbmuligheter hos Cirkus Arnardo i Norge. Jeg-fortelleren, hans sønn, må konstatere at faren aldri helt lykkes med sitt yrkesaktive liv, står alltid litt utenfor det norske samfunnet - men er på godt og vondt en nær far. Men tross sitt østklingende navn, Kriznik insisterer på at boka ikke er basert på egenopplevelser.

  - Mine besteforeldre var statsløse under Østerrike-Ungarn og bosatte seg i Slovenia. De dro seinere til Østerrike hvor min far vokste opp. Men jeg er født i Norge, med norsk mor. Men jeg var ute etter en østeuropeer i romanen min. Helst en polakk. For mange i Norge har fordommer mot polakker. Folk blir så raskt definert ut fra et miljø her i landet. De plukker enten jordbær eller så vet alle om en polakk som er håndverksarbeider. Men jeg er opptatt av at det du ser og det du oppfatter er to forskjellige ting.

  - Konformt


  - Du har bodd i Norge hele livet. Men er du likevel påvirket av din fars familie?

  - Jeg tror at jeg kanskje er litt påvirket av min far. Han har alltid hatt en skeivt blikk på Norge, og jeg er vokst opp med en viss kritikk av landet. Og det er da også mye rart her. Det er lite aksept for annerledeshet. Det er en konformt samfunn, som samtidig er opptatt av å dyrke fram små stjerner. Vi skal alle være litt spesielle likevel.

  - Du vet at forlagene går og venter på Den Store Innvandrerromanen?

  - Ja, og jeg tror det er meget viktig at den kommer. Jeg vet ikke om «Applaus» er den. Østerrike er vel kanskje for likt Norge. Men jeg tror ikke vi helt forstår hele betydningen av integreringen som skjer rundt oss. Ikke forstår hvilken belastning det er å måtte tilpasse seg et helt nytt system. Vi trenger en sterk stemme som kan fortelle oss det.

 • Les anmeldelsen!
STERK START: Heidi Marie Kriznik gir ut debutromanen «Applaus» - og får det også hos Dagbladets anmelder.