- Apple-fabrikk har brutt loven 36 ganger

Ny rapport slakter selskapets arbeidsforhold.

DÅRLIGE ARBEIDSFORHOLD: En ny rapport, fremlagt av organisasjonen China Labor Watch, viser at Apples underleverandør Pegatron bryter en rekke internasjonale lover. Foto: Scanpix
DÅRLIGE ARBEIDSFORHOLD: En ny rapport, fremlagt av organisasjonen China Labor Watch, viser at Apples underleverandør Pegatron bryter en rekke internasjonale lover. Foto: ScanpixVis mer

(Dagbladet): Som så mange andre selskaper har også multinasjonale Apple valgt å få sine produkter produsert i Kina, på grunn av landets lave produksjonskostnader.

De siste årene har Apple flere ganger blitt anklaget for å samarbeide med produsenter med svært dårlige arbeidsforhold.

I en ny rapport er det nå avslørt at også selskapets nyeste samarbeidspartner, Pegatron, tar dårlig hånd om sine arbeidere.

Ny rapport fremlagt Tidligere har Apples underleverandør Foxconn fått mye oppmerksomhet etter flerfoldige anklagelser om svært dårlige arbeidsforhold.

Nå er det derimot elektronikkgigantens nye underleverandør Pegatron som har havnet i søkelyset.

Den kinesiske organisasjonen China Labour Watch har nå lagt frem en ny rapport som viser at Pegatron bryter både Apples egne regler, kinesiske regler og internasjonale regler for hvordan ansatte skal behandles.

I arbeidet med sin rapport sendte China Labor Watch i mars flere etterforskere til tre av Pegatrons fabrikker i Kina, der de fungerte som arbeidere. Organisasjonen gjorde også 200 intervjuer med fabrikkarbeiderene for å styrke innholdet i rapporten.

36 lovbrudd China Labor Watch har undersøk forholdene ved tre av Pegatrons fabrikker, hvor det til sammen jobber over 70 000 mennesker, og en rekke alvorlige lovbrudd ble oppdaget av organisasjonen.

Disse inkluderer minst 86 brudd på arbeidernes rettigheter, 36 lovbrudd og 50 brudd på etiske regler.

Bruddene faller innenfor kategorier som dårlige arbeidsforhold, diskriminering av ansatte, barnearbeid, manglende lønninger, sikkerhetsmangler, miljøforurensing og brudd på arbeidskontrakter.

I rapporten hevder direktøren for China Labor Watch, Li Qiang, at Apple gjør arbeidsforholdene ved disse fabrikkene vondt verre:

- Våre undersøkelser viser at arbeidsforholdene ved Pegatrons fabrikker er enda verre enn de på Foxconn-fabrikkene. Apple har ikke levd opp til sine egne standarder. Dette vil føre til at Apples leverandører misbruker arbeidskraft for å styrke sin posisjon for mottak av bestillinger. På denne måten er Apple med på å skape vanskeligere kår for fabrikkenes arbeidstakere, istedenfor å forbedre dem.

17 løfter vs. 17 realiteter Det fremgår også av rapporten at Apple, gjennom sitt samarbeid med Pegatron, bryter flere av sine egne samfunnsmessige løfter.

China Labor Watch har sammenlignet 17 av Apples løfter med den realiteten de har sett ved fabrikkene.

I rapporten kan man blant annet lese at Apple har en regel om at alt overtidsarbeid skal være frivillig, mens alle de tre Pegatron fabrikkene krever at arbeiderene jobber overtid. Ved Pegatrons fabrikk i Shanghai jobber arbeiderne i snitt 110 timer overtid i måneden.

Rapporten viser også at Apples løfte om at de ikke tolererer barnearbeid blir brutt, da at det ved to av fabrikkene ble oppdaget arbeidere under 18 år som jobbet på lik linje med voksne arbeidere.

- Vi skal undersøke dette, og sørge for å følge opp om nødvendig. Vi er opptatt av å beskytte alle som jobber i produksjonskjeden vår. Vi har hatt 15 omfattende gjennomganger ved Pegatron-fabrikkene siden 2007. Flere av disse anklagene er nye for oss, så vi må undersøke dette, sier en Apple-talsmann ifølge The Guardian.

Konsernsjef for Pegatron, Jason Cheng, sier i en uttalelse at selskapet ser alvorlig på påstandene China Labor Watch har fremlagt.

- Vi forsøker å gjøre hver dag på Pegatron bedre enn den forrige for våre ansatte. De er hjertet av vår virksomhet. Det er derfor vi ser svært alvorlig på disse påstandene, sa Cheng ifølge Reuters.

Hele rapporten kan leses her.

PROTESTER: Apples underleverandør Foxconn har flere ganger opplevd massive protester fra ansatte som krever bedre arbeidsforhold. Foto: Scanpix
PROTESTER: Apples underleverandør Foxconn har flere ganger opplevd massive protester fra ansatte som krever bedre arbeidsforhold. Foto: Scanpix Vis mer