Apple sensurerer dansk kulturarv

Det hjalp ikke å dekke strategiske områder med røde epler.

 EPLESENSUR:  Slik måtte bildene i boken «Hippie 2» se ut for at Apple ville godta den i sin e-bokhandel. Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk
EPLESENSUR: Slik måtte bildene i boken «Hippie 2» se ut for at Apple ville godta den i sin e-bokhandel. Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dkVis mer

Apples e-bokhandel nekter å publisere Peter Øvig Knudsens bøker «Hippie» 1 og 2 — så lenge det er bilder av nakne kropper på sidene.
 
Bøkene har vært på bestselgerlistene i Danmark, og handler om den danske hippiebevegelsen.

Sensurerte eget verk Forfatteren ble selv nødt til å sensurere 47 bilder av nakne hippier.

Et rødt eple foran bryster og kjønnsorgan var det som måtte til for at bøkene skulle bli godkjent som e-bok i Apples bokhandel.

Men gleden ble kortvarig for den danske forfatteren. Den sensurerte utgaven rakk bare å være til salgs i Apples e-bokhandel Ibookstore i fire dager før de valgte å fjerne begge bøkene fra butikken.

Det melder forlaget Gyldendal i en pressemelding.

 USENSURERT:  Slik ser det originale bildet ut før eplesensuren. Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk
USENSURERT: Slik ser det originale bildet ut før eplesensuren. Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk Vis mer

- Saken var allerede absurd, nå er det vanskelig å finne ord: Vil Apple forby at man bruker epler til å utføre den sensuren de krever? undrer bokas forfatter.

Ønsker debatt «Epleløsningen» kom etter at den nyåpnede Ibookstore våren 2011 nektet å forhandle om «Hippie 1», og nå også avviste «Hippie 2», som kom ut torsdag for to uker siden.

- Vi ville ikke lage oppstyr, og trodde vi kunne snakke Apple til fornuft etter den første boken ble avvist. Det var først nå i forbindelse med avvisningen av bok nummer to at vi har valgt å sensurere bildene — noe vi håper vil frembringe debatt, har Knudsen sagt til DR.

Hans danske forlag fikk ifølge Gyldendahl ikke noe forvarsel om at bøkene skulle fjernes, og har nå bedt om en skriftlig begrunnelse.

Bekymringsbrev til kulturministeren Sensuren har oppbådd politisk oppmerksomhet, og Dansk Folkeparti har bedt kulturminister Uffe Elbæk ta stilling til saken.

Knudsen forteller i et et personlig brev til ministeren at alle bildene i boken tidligere har vært offentliggjort i andre bøker, filmer og kunstutstillinger.

 USENSURERT  Det originale bildet i boken. Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk
USENSURERT Det originale bildet i boken. Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk Vis mer

Han sier at bildene er reportasjefotografier fra Thylejren i sommeren 1970. De er tatt av Gregers Nielsen, kanskje sin generasjons største dokumentarfotograf. Femten av bildene er også gjengivelser av verker skapt av Bjørn Nørgaard, en av landets mest anerkjente billedkunstnere.

- Vi snakker altså om en sensurtrussel mot en vesentlig del av den danske kulturarven, skriver han i brevet.

For mye makt over dansk kulturliv Eplene skulle være en humoristisk tilnærming til et mer alvorlig problem. Knudsen bekymrer seg for den videre utviklingen, og at det amerikanske firmaet får for mye makt over dansk kulturliv.

- Hvis Apple blir den dominerende bokhandel i Danmark så har vi en situasjon der det sitter noen amerikanske sensorer på andre siden av Atlanterhavet og bestemmer hvilke bøker en kan kjøpe i den største bokhandel i Danmark, sier han til den danske avisen Jyllandsposten .

Han henviser til Apples suksess på musikkmarkedet med sitt digitale musikkarkiv, Itunes, og at det ser ut som at e-bokhandelen vil få samme utfall.

 SENSURERT  Det sensurerte bildet i Apples nye versjon. Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk
SENSURERT Det sensurerte bildet i Apples nye versjon. Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk Vis mer

- Det gir et foruroligende fremtidsperspektiv. Vi har ingen innflytelse på Apple og vårt forsøk på dialog med dem viser at de overhodet ikke er interessert i å diskutere, sier forfatteren.

- Det er nå mønsteret for framtidas digitale kulturforbruk dannes, og de unge generasjoner, som er født digitale, risikerer å bare møte et amerikansk eller utenlandsk sensurert bilde av den danske kulturarven, skriver Knudsen videre i brevet til kulturministeren.

Kulturminister Elbæk har ifølge DR tidligere avvist å involvere seg i saken.

Se alle de originale og sensurerte bildene her.

 USENSURERT:  Slik ser det originale bildet ut før det ble sensurert. Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk
USENSURERT: Slik ser det originale bildet ut før det ble sensurert. Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk Vis mer
 SENSURERT:  Slik ser bildet ut i Apples utgivelse av boken «Hippie 2». Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk
SENSURERT: Slik ser bildet ut i Apples utgivelse av boken «Hippie 2». Foto: Gregers Nielsen/hippienu.dk Vis mer