Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Apropos Beatles: «Jeg vil være ung...men jeg er for tung»

Wandrups utvalgte: Kjell Syversen debuterte med humorbok om Beatles-generasjonen.

JULEBORD: Kjell Syversen hilser på Liv Ullmann, som ankommer Kjendistoppens julebord 1974. I bakgrunnen fotograf Åsgeir Valdal som herold og til venstre Arne Hestenes. Bildet er litt uskarpt, det var tross alt julebord. Uansett: Mye var morsommere før.
JULEBORD: Kjell Syversen hilser på Liv Ullmann, som ankommer Kjendistoppens julebord 1974. I bakgrunnen fotograf Åsgeir Valdal som herold og til venstre Arne Hestenes. Bildet er litt uskarpt, det var tross alt julebord. Uansett: Mye var morsommere før. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BOK: Apropos dagens Ideer-artikkel om Beatles i København fra 1964: Det er det grunn til å minne om at Kjell Syversen (91), en av avisas store humorister, omtrent samtidig skrev en bok om tidas ungdom, «Jeg vil være ung...men jeg er for tung», illustrert av Audun Hetland. Ideer-artikkelen viser bilder av Beatles tatt av Johan Brun i København 1964, der han og Kjell Syversen var utsendte medarbeidere. Bildene blir nå vist på en egen utstilling på Preus Museum i Horten.

JEG VIL VÆRE UNG: Kjell Syversens satiriske debutbok fra midten av 1960-tallet.
JEG VIL VÆRE UNG: Kjell Syversens satiriske debutbok fra midten av 1960-tallet. Vis mer

Syver var neppe for tung, han har alltid vært slank og elegant, med tversoversløyfe og sideskill. Han jobbet i Dagbladet fra 1960-1977, i mange år som lørdagsredaktør. Han oppfant den legendariske spalten Kjendistoppen, som var en snakkis opp gjennom 1970-tallet. Han er også kjent for sitt samarbeid med Kjell Aukrust, og er den som fant på Reodor Felgen-replikken: «Dra meg baklengs inn i fuglekassa.»

Tittelen på hans debutbok, som kom ut i serien Glade Historier, henviser til Wenche Myhres hit «La meg være ung» (1964). Boka handler om tidas ungdom, fra russ til raggare, dessuten «bandlederen»:

«Det hviler et drag av langsom distraksjon over bandlederen - en behersket tretthet man gjerne finner hos personer som har opplevd det meste. Om tre år er han tyve,og kanskje ferdig med livet

Eller denne, om vokalprestasjonen:

«Mange vil hevde at suksessen skyldes den særpregete refrengsang - et kvalitetsarbeid med drøvelen som ellers bare forekommer hos pasienter som får blindtarmen fjernet uten bedøvelse

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!