Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Aps frekkhet og arroganse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MILJØPOLITIKK: Tore Nordtun fra Arbeiderpartiet (Dagbladet 20.september) liker ikke kritikk fra miljøbevegelsen. Natur og Ungdom blir beskyldt for moralisme fordi NU-lederen påpeker hvor lite bærekraftig Ap-politikken er. Nordtun henviser til Soria Moria-erklæringen, som ganske riktig består av mange fine ord, men jeg vil heller henvise til regjeringens praktiske politikk. Den er skitten, og veldig langt fra de fine ordene.

NORDTUN PÅSTÅR at «Arbeiderpartiet mener at klimautfordringene er en av de aller viktigste menneskelig og politiske utfordringene vi står overfor i det 21 århundre.» Hvis sitatet er noe annet enn tomme ord for å lure miljøbevisste velgere, så lurer jeg på hvorfor Ap satser på å øke klimautslippene. Ap kunne satset på miljøvennlige høyhastighetstog, men stimulerer heller til en vanvittig vekst i forurensende flytrafikk. Ap kunne fulgt den grønne tanken om redusert forbruk, men velger heller å føre en politikk som gir økonomisk vekst og dermed økte miljøbelastninger. Ap kunne satset helhjertet på energisparing og fornybar energi, men velger heller å hive penger og konsesjoner etter olje- og gassindustrien.Om det ikke var nok frekkhet og arroganse, så følger Nordtun opp med å proklamere at «alle nye konsesjoner til å bygge gasskraftverk skal ha CO2 håndtering, slik at CO2 ikke slippes ut i atmosfæren, men oppbevares og deponeres i oljebrønnene.» Nordtun kan umulig ha satt seg inn i hva CO2-dumping går ut på, så her er en liten innføring: Andelen CO2 som ikke slippes direkte ut i atmosfæren skal brukes som trykkstøtte i oljefeltene slik at enda mer olje kan forurense klimaet vårt. Framtiden i våre hender har regnet ut at den ekstra oljen som vil bli utvunnet i den planlagte verdikjeden for CO2 vil gi 1,8 tonn CO2-utslipp for hvert tonn CO2 som injiseres. Er det noe å rope hurra for?

GASSKRAFTVERK, med eller uten CO2-dumping, er miljøfiendtlig, og satsingen på å male fossilkraftens fasade grønn, tar både fokus og midler bort fra den virkelig grønne kraften: Energisparing og fornybar energi. Det er her fremtiden ligger, og det er her Miljøpartiet De Grønne vil satse. Gasskraftverk inngår ikke i den grønne politikken, ganske enkelt fordi gasskraft betyr forurensning. Slik sett passer det bra sammen med Arbeiderpartiet.